Инфлацията в Унгария вече достигна 24-годишен максимум от 15,6 на

...
Инфлацията в Унгария вече достигна 24-годишен максимум от 15,6 на
Коментари Харесай

Ще остане ли Унгария без европейско финансиране

Инфлацията в Унгария към този момент доближи 24-годишен най-много от 15,6 на 100, а главната рента се увеличи до 13 на 100. Премиерът Виктор Орбан продължава да купува съветски първични материали макар глобите, само че желае от държавните институции да понижат потреблението на газ с 25%. Противоречивият маджарски водач, който постоянно “опъва нервите “ на Брюксел, не може да бъде сигурен нито в приемането на средства от Европейски Съюз, нито в съдействието си с Русия, написа полското издание на Business Insider, представено от Българска телеграфна агенция.

Унгария може да е първата страна, към която се прилага механизмът за конвенционалност на финансирането

В средата на септември Европейска комисия предложи да се задейства механизмът за конвенционалност на финансирането спрямо Унгария. Този механизъм бе основан преди две години и Унгария би била първата страна, към която се ползва, като на процедура значи прекъсването на към 7,5 милиарда евро от европейските фондове за Будапеща.

Според изпълнителния орган на Европейски Съюз това се прави, с цел да " се отбрани бюджета на Европейски Съюз и финансовите ползи на блока от неспазването на върховенството на закона в Унгария ". Става дума за нарушавания при публичните поръчки, липса на гаранции против спор на ползи и несполучлива борба с корупцията, съобщи еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан.

Корупцията в Унгария е систематичен проблем. Свързани с властта олигарси се възползват от европейски фондове и печелят публични поръчки, което е част от политическата система, която Виктор Орбан построи, споделя за полското издание на Business Insider специалистът от Центъра за източни проучвания във Варшава Анджей Садецки. По думите му в подмяна олигарсите поддържат медии, които са благосклонни към управляващите.

Съветът на Европейски Съюз разполага с един месец, с цел да вземе решение по отношение на механизма за конвенционалност на финансирането. Задействането му изисква квалифицирано болшинство. Перспективата за налагане на наказване на Унгария поражда безпокойствие и във Варшава. Ако бъде взето, това решение може да се окаже предвестител на сгъстяване на метода и към Полша, която до този миг още не е получила средствата по Националния проект за възобновяване.

Високата цена на извоюваните избори

Унгария е в доста тежка икономическа обстановка, демонстрират всички съществени индикатори. Държавният дълг пораства, инфлацията " чупи " върхове, националната валута продължава да се обезценява. Това са следствията от политиката през последните години и на първо място от огромните обществени разноски в интервала преди изборите през април. Макар че първите признаци на рецесията бяха налице, държавното управление реши да замрази цените на горивата, напомня Анджей Садецки.

През ноември 2021 година Виктор Орбан постави таван на цените на питателните артикули, а през януари 2022 година замрази и лихвите по ипотечните заеми на нивото им от октомври 2021 година Не е изненадващо, че тези популистки решения оказват отрицателно въздействие върху настоящето положение на стопанската система.

Заради сложната обстановка държавното управление бе насила да се откаже от политиката на ниски цени на електрическата енергия. От август няма таван на цените на тока и газа в Унгария. Европейските фондове са от основно значение за поддържането на икономическата непоклатимост в страната, а понастоящем управляващите в Будапеща са в обтегнати връзки с институциите в Брюксел.

В края на август Унгарската централна банка увеличи главната рента до 11,75 %, а на съвещанието си на 27 септември съветът по парична политика добави още 125 базисни пункта до 13 на 100. Това е най-високото лихвено ниво в Европейски Съюз. Цикълът на повишение на лихвените проценти стартира през юни 2021 година, когато главната рента в страната бе едвам 0,6 на 100. Наред с това държавното управление продължава с програмата си за отбрана на кредитополучателите, които заплащат вноски с лихвените проценти от октомври 2021 година Срокът на тази стратегия трябваше да завърши в края на годината, само че най-вероятно ще бъде продължен.

През август инфлацията в страната доближи 15,6 на 100, което е 24-годишен най-много. Най-много са поскъпнали питателните артикули - с 30,9 на годишна и с 3,3 на 100 на месечна основа. 

Що се отнася до суровините, Виктор Орбан продължава да купува нефт и газ от Русия

Черното злато влиза в Унгария по тръбопровода " Дружба ", а " Газпром " доставяше по своите тръби 4,5 милиарда кубични метра газ годишно или 12,3 милиона кубични метра на ден. На 31 август Унгария подписа анекс към съглашението с съветския газов монополист за спомагателни 5,8 милиона кубични метра на ден, които ще бъдат превозени през газопровода " Турски поток " до унгарско-сръбската граница.

В края на август унгарските складове с обща съдържимост 6,3 милиарда кубични метра са били запълнени на 63 на 100.

Кабинетът на Орбан, както множеството европейски държавни управления е изправен пред сложна зима. По тази причина министър председателят подреди на държавните институции да свият потреблението на газ с 25 на 100. Температурата за отопление в постройките на държавната администрация ще бъде понижена до 18 градуса по Целзий.

В началото на септември Гергей Гуляш, шеф на кабинета на Виктор Орбан, прикани жителите да пестят газ и електрическа енергия Той разгласи, че държавното управление ще контролира цените на дървата за огрев и ще усили добива на въглища. Кабинетът даде обещание да окаже поддръжка с изключение на на потребителите и на дребния и междинен бизнес.

Слабият форинт визира и интернационалната позиция на Унгария

Силната взаимозависимост от съветските енергоизточници и несигурността към траншовете по европейските фондове трансформират унгарската валута в един от минимум мечтаните активи в света, написа Bloomberg. Форинтът отслабна тази година с близо 12 на 100 по отношение на еврото – това е вторият максимален спад измежду 23-те валути на разрастващите се пазари, които Bloomberg следи. А след решението на Европейска комисия да спре европейските фондове за Унгария цените на унгарските държавни облигации се намалиха до рекордно ниски нива.

Според специалиста от Центъра за източни проучвания Унгария е по-слаба, след като и да е било в стопански проект, а Европейски Съюз е получил спомагателен инструмент за оказване на напън върху страната под формата на механизма за конвенционалност на финансирането. Правителството на Виктор Орбан има по-малко съдружници на интернационалната сцена: вследствие на войната в Украйна съдействието в границите на Вишеградската група отслабна, а партията му " Фидес – Унгарски цивилен съюз " напусна Европейската национална партия.

Унгария ще се опита да попречва дейностите на Европейски Съюз против Русия, само че се колебая, че ще успее да ги блокира сама, съобщи Анджей Садецки. Въпреки че дълго време се противопоставяше на шестия пакет наказания, Будапеща в последна сметка гласоподава за ембаргото върху петрола, разяснява специалистът.

Последиците от прекъсването на финансовата помощ от Кохезионния фонд на Европейски Съюз за унгарската стопанска система биха били трагични, разяснява Садецки. Според него и двете страни ще търсят компромис. Унгарците поставят огромни старания, като дават обещание редица промени, в това число основаването на антикорупционен орган, който да следи за изразходването на средствата от фондовете на Европейски Съюз, заключава той.

Дали обаче голите заявления ще са задоволителни, с цел да убедят Брюксел?
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР