Инфлацията в момента е 20%, но това е месечната инфлация,

...
Инфлацията в момента е 20%, но това е месечната инфлация,
Коментари Харесай

Юлиан Войнов, икономист: Цената на енергоносителите на борсата се срива, инфлацията ще пада

Инфлацията сега е 20%, само че това е месечната инфлация, а средногодишната е към 12%. Следващата година е доста реалистично тя да падне на половина. На първо място поради навлизането на света в световна криза. На второ място потискането на потреблението, в това число и в България и на трето място – цената на енергийните запаси безусловно се срутва на борсата, което неизбежно ще докара до облекчение на инфлационния напън в страната.

Това съобщи в PrimeTime финансистът и стопански анализатор Юлиан Войнов. Според него заложената в единия от разновидностите на проектобюджет на служебното държавно управление средногодишна инфлация от 6.4% за идната година наподобява реалистична оценка.

Същевременно по думите икономиста служебното държавно управление се отхвърля да извърши условията на закона, съгласно който Министерството на финансите би трябвало да внесе в Народното събрание до 31 октомври проектобюджет за идната година, след което могат да нанасят корекции по него.

„ Ако се премине към предварителни избори тогава Народното събрание ще бъде разхлабен и ще останем с този бюджет “, разяснява Войнов.
Разликата сред актуалната година и идната е доста огромна. Дори и България да не навлезе в криза, ще има закъснение стопански и тези параметри, които са заложени в настоящия бюджет, просто няма да дават отговор на действителността
Според икономиста има и позитивно страна, в случай че през идната година продължи да работи бюджетът от 2022 година – разноските няма да бъдат увеличени, което от позиция на раздутите бюджетни дефицити и опасения за нарастване на дълговия товар в България, е позитивно.
Дълг може да се вземе, единственото ограничаване са лихвените проценти – до този миг имаше доста ниски лихви, в последно време пазарите стартират да правят оценка риска като по-голям. Нямаме проблеми от позиция на макроикономическа непоклатимост, тъй като имаме втория най-нисък дълг към Брутният вътрешен продукт, само че това което ще се промени, са по-високите лихви, респективно разноски за погасяване на задълженията
Финансистът уточни, че в краен случай за погасяване на задълженията България може да употребява и насъбрания фискален запас, който е над 11 милиарда лева

„ По-добре е вниманието на националните избраници да бъде ориентирано към това какъв недостиг може да понесе този бюджет и дали няма да излезе отвън рамките на 6-7%, което в действителност е фрапантно “, акцентира Войнов и добави, че това може да повлияе на оценката на вложителите, респективно на лихвите по задълженията.

„ Може би ще се наложи да се посегне до нарастване на налозите към сегашния миг би било пресилено, че единствената вярна стъпка би била нарастване на налозите “, разяснява още икономистът.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР