Инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя връх

...
Инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя връх
Коментари Харесай

Кристин Лагард: Инфлацията в еврозоната още не е достигнала пика си

Инфлацията в еврозоната към момента не е достигнала своя връх и съществува риск тя да се окаже даже по-висока от равнището, което сега се чака, съобщи през днешния ден президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, представена от Ройтерс и Франс прес.

" Не следим нито обстоятелства, нито посока, които биха ме предиздвикали да допускам, че сме достигнали пика на инфлацията и че тя ще намалее в къси периоди ", съобщи Лагард пред Европейския парламент.

" Винаги, когато попитам моите висококвалифицирани икономисти в Европейската централна банка… за риска, пред който сме изправени, отговорът, който мигновено получавам, е че този риск е нараснал, без да бъде дефинирано какво значи нараснал ", сподели още президентът на ЕЦБ.

Страните от еврозоната би трябвало да се приготвят за по-нататъшни нараствания на главните лихвени проценти, предизвести по-рано този месец Лагард, обрисувайки напъните на институцията да овладее инфлацията, която през октомври доближи до 10,6 % на годишна основа. Това е най-високото й ниво от началото на нейното отчитане през 1997 година

Повишаването на цените е подтиквано от повишаването на природния газ заради ограничението на съветския експорт на синьо гориво от началото на войната в Украйна, както и от нарушените вериги на доставки на части и първични материали на фона на възстановяващото се търсене след премахването на доста от рестриктивните мерки по време на пандемията от КОВИД-19.

След като изчака дълготрайно време, без да покачва главните лихвени проценти, ЕЦБ стартира да ги подвига стремително през юли в опит да се оправи с бързо растящата инфлация. Анализатори чакат централната банка още веднъж да вдигне лихвите на съвещанието си на 15 декември, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР