Инфлацията в еврозоната се ускори през април до рекордните 7,5%

...
Инфлацията в еврозоната се ускори през април до рекордните 7,5%
Коментари Харесай

Рекордно нарастване на инфлацията в еврозоната през април със 7,5%



Инфлацията в еврозоната се форсира през април до рекордните 7,5% по отношение на същия месец година по-рано, защото войната в Украйна и западните наказания по отношение на Русия не престават да способстват за повишение на енергийните, само че и на цените на храните, демонстрират предварителни данни на Евростат.

По този метод инфлацията в еврозоната е към този момент е над три пъти по-висока от целевото равнище на Европейската централна банка за инфлация към 2 на 100, като централните банкери към този момент се тормозят, че бързият растеж на цените може да се укрепи, създавайки мъчно разбиваема инфлационнионна серпантина от вида " цени-заплати-цени ".

На месечна база показателят на индустриални цени (CPI) в еврозоната се увеличи през април с 0,6% по отношение на март, когато набъбна с цели 2,4 на 100.

Потребителската инфлация на годишна база пък се форсира през април до 7,5% от 7,4% през март, потвърждавайки осредните упования на финансовите пазари. Това съставлява рекордно повишение на инфлацията в еврозоната за пети следващ месец, защото войната в Украйна и глобите против Русия тласнаха цените на горивата и природния газ до доста високи равнища, демонстрират предварителните оценки на европейската статистика.

Графика на инфлацията (индека CPI) на годишна база



Въпреки че енергийни разноски имат максимален принос, темпът на енергийната инфлация в действителност понижава през април спрямо март, само че се форсира растежът на цените на храните, услугите и неенергийните промишлени артикули, което допуска, че инфлацията става все по-широко основана.

За следващ месец максимален принос за ускоряващата се инфлация в еврозоната способстваха възходящите енергийни цени, като през април те се покачиха с 38% на годишна база след скок с 44,4% през март, а на месечна база се намалиха с 3,7 на 100.

Има обаче ускорение на растежа и на цените на храните с 6,4% след тяхно покачване с 5% през март, до момента в който цените на неергийните артикули се покачиха през април с 3,8% след напредък с 3,4% месец по-рано. Цените на услугите пък се покачиха с 3,3% по отношение на април 2021 година след покачване с 2,7% през март.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната набъбна през април с 1,1% по отношение на март, а по отношение на година по-рано тя се увеличи с 3,5% след напредък с 2,9% месец по-рано. Сериозното повишаване на главните цени може да ускори терзанията на ЕЦБ, че високата инфлация може да се окаже сложна за превъзмогване и че траялата съвсем десетилетие битка с много слабото повишаване на цените към този момент публично е завършила.

Борейки се да ограничи растежа на цените, ЕЦБ съвсем несъмнено ще понижи в допълнение стимулиращата си политика в поддръжка на стопанската система на срещата си на 9 юни, даже в случай че войната в Украйна продължава да вреди на потребителското и бизнес доверие и има риск от стесняване на европейската стопанска система през актуалното тримесечие.

ЕЦБ първо ще постави завършек на покупките на облигации, евентуално през юли, а по-късно ще обмисли повишение на лихвите някъде през третото тримесечие, последвано от ново повдигане на лихвите евентуално преди края на годината.

В момента финансовите пазари правят оценка покачвания на лихвите на ЕЦБ с общо 90 базисни пункта (с 0,9%) през тази година, като това стане на 3 или 4 стъпки. Това би върнало лихвите по депозитите на ЕЦБ, която е на равнище от -0,5%, назад на позитивна територия за първи път от 2014 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР