Инфлацията в еврозоната се изкачи до рекордно висока стойност за

...
Инфлацията в еврозоната се изкачи до рекордно висока стойност за
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната надскочи всички прогнози

Инфлацията в еврозоната се изкачи до рекордно висока стойност за относително късия интервал на битие на единната европейска валута и надвиши предвижданията на всичките 40 икономисти, интервюирани от организация " Блумбърг ". С което добави още едно предизвикателство преди съдбоносното заседание на Европейската централна банка през идния месец, на което ще се разисква бъдещето на паричните тласъци. 

Потребителските цени са се повишили с 4.9% през ноември - най-високото равнище за последните 25 години, при предстоящ приблизително 4.5% растеж. Съставката, която изключва високо неуверените съставни елементи като храна и сила, също доближи рекордните 2.6% при прогнозирано повишение до 2.3 %. 

В очакване на ноемврийския инфлационен скок, официални представители на ЕЦБ удвоиха през последните дни напъните си да уверят жителите на общността, че се сблъскват с извънредно необичаен и протичащ се един път в живота на обещано потомство конвулсия на цените за прехрана на живота, провокиран от скъпата сила и от поредност преходни фактори. 

Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - се придържа твърдо към това мнение, само че някои нейни сътрудници предизвестяват, че ценовият напън ще изисква повече време за преодоляването му, провокирайки спекулации за бъдещия курс на паричната политика. 

На съвещанието на 16 декември управителният съвет на институцията би трябвало да разгласи края на изключителната си противопандемична стратегия за покупка на облигации PEPP и да реши ориста на регулярните покупко-продажби с активи и на лихвените проценти в процеса на възобновяване на стопанската система на района. 

Натиск за по-бързо привършване на тласъците се чака от Германия, където инфлацията се изкачи до 6% - най-високата стойност от началото на 90-е години на предишния век. Председателят на Бундесбанк - Йенс Вайдман, който напуща в края на годината, към този момент бие паника с прогнозите си, че инфлацията в еврозоната ще се задържи над целевите 2% годишно в средносрочен проект. 

Колегата му от Испания - Пабло Ернандес де Кос - обаче предизвестява против прибързано унищожаване на поддръжката. И на 28 ноември, даже откакто инфлационните резултати за страната му демонстрираха скок до 5.6% - най-високата стойност за последните съвсем три десетилетия, той съобщи, че няма причина да се приключват покупките на облигации, тъй като ценовият напън ще отслабне " доста очевидно " през второто тримесечие на 2022-а.  

Осъвременените прогнози за растежа и инфлацията ще са водещи за декемврийските решения на ЕЦБ. През септември прогнозите бяха за изстудяване на инфлационния напън до 1.5% през 2023-а. Как ще се трансформират те е много нестабилно поради неочакваната поява на разновидността " Омикрон " на ковид и последвалите светкавични ограничения.  

Лавинообразното нарастване на новите инфекции към този момент постановиха ограничавания в Нидерландия и Германия. Австрия и Словакия пък влязоха в локдаун. Ако тези ограничения се вкарат и на други места по света, те могат да забавят растежа и да задълбочат към този момент съществуващите пробиви в продоволствените вериги. 

Заместник ръководителят на ЕЦБ - Луис де Гиндос, се пита дали сегашният конвулсия ще продължи по-дълго от упованията. В изявление, оповестено на 30 ноември във френския " Еко ", той открива " риск инфлацията да не се намали толкоз бързо колкото предвиждат европейските централни банкери ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР