Инфлацията в еврозоната може да се понижи по-бързо от очакваното

...
Инфлацията в еврозоната може да се понижи по-бързо от очакваното
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната се охлажда по-бързо от очакваното, сочат нови данни

Инфлацията в еврозоната може да се намали по-бързо от предстоящото тази година, защото икономическият напредък ще остане слаб, а това ускорява залозите за ранно начало на понижаване на лихвените проценти от ЕЦБ.

Това демонстрират оповестени нови данни и изследвания на ЕЦБ, представени от Reuters.

Припомняме, че след съвещанието си през вчерашния ден (25 януари), финансовата институция резервира лихвените проценти непроменени и настоя, че даже единствено разискването на понижаване е прибързано, защото ценовият напън не е изцяло сподавен.

Но свежите данни демонстрират, че инфлацията се охлажда, растежът е болнав, а растежът на кредитирането в най-хубавия случай доближава дъното след извънредно слабата 2023 година

Ключово изследване на ЕЦБ планува инфлация от 2,4% тази година, което е по-малко от следените преди три месеца 2,7% и много под плануваните от банката 2,7%.

През 2025 година растежът на цените може да доближи приблизително 2,0%, каквато е задачата на ЕЦБ, демонстрира Проучването на професионалните прогностици, което е основен принос при разискването на политиката на банката.

" Колкото по-далеч отиваме през 2024 година, толкоз по-голям е шансът за понижаване на лихвите ", съобщи Гедиминас Симкус от Управителния съвет на ЕЦБ.

" Нарастването на възможностите е експоненциално, а не линейно ", добави той, като съобщи, че намаляването на лихвите през 2024 година е съвсем несъмнено, даже в случай че март не е подобаващ интервал за начало.

Понижението на прогнозата за инфлацията подхожда на резултатите от настрана изследване на контактите на ЕЦБ с корпорации и съответствува с мненията на пазарни икономисти, добавя Reuters.

Според специалисти, ЕЦБ е прекомерно песимистично настроена за инфлацията, защото слабият напредък, умерените цени на суровините, по-ниският от опасенията напредък на заплатите и въздействието на предходните покачвания на лихвените проценти сочат, че растежът на цените ще се върне към задачата от 2% по-рано от 2025 година

Всъщност изследването на прогностиците планува болнав стопански напредък тази година, а Брутният вътрешен продукт ще се разшири с 0,6%, което е по-малко от 0,9%, регистрирани в предходната прогноза. През 2025 година се вижда напредък от 1,3%, което е по-малко от 1,5%. Новите данни за кредитирането също са в сходство с общата картина на невисок напредък, подхранващ дезинфлацията.

Кредитирането на предприятията се усили единствено с 0,4% през декември, до момента в който растежът на кредитирането на семействата се забави от 0,5% до 0,3%. На този декор обаче, месечният размер на кредитирането беше най-високият от повече от година насам.

Трябва да се означи, че корпоративното изследване въпреки всичко регистрира продължаваща икономическа застоялост.

" Контактите обрисуваха значително непроменена картина на застой или леко стесняване на интензивността през четвъртото тримесечие на 2023 година, като през първото тримесечие на 2024 година се чака едва или никакво усилване ", разясниха от ЕЦБ.

Компаниите пък чакат намаляване на пазара на труда поради продължителната неустановеност и възходящата нужда от ограничение на разноските.

В по-дългосрочен проект, определян като 2028 година, изследването на прогностиците планува напредък на цените от 2,0% по отношение на предходната прогноза за 2,1%.

В същото време, друго изследване за потребителските настройки на най-голямата стопанска система в Европейски Съюз – Германия, демонстрира, че те ще се намалят през февруари, защото семействата се приготвят за неустановеност, а това разрушава слабите очаквания за възобновяване при започване на годината.

Месечното изследване на института GfK и NIM, извършено в интервала 4-15 януари 2024 година измежду към 2000 консуматори, демонстрира, че рецесиите и войните, както и трайно високата инфлация не разрешават усъвършенстване на настройките.

Индексът на потребителските настройки ненадейно се намали до -29,7 пункта от -25,4 пункта предишния месец. Анализаторите, интервюирани от Reuters, чакаха леко покачване до -24,5 пункта.

" Ако е имало очаквания за стабилно възобновяване на настроенията, те бяха попарени през януари ", съобщи специалистът от Нюрнбергския институт за пазарни решения (NIM) Ролф Бюркл. " Потребителският климат претърпя сериозен спад при започване на годината. ", регистрира той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР