Инфлацията в Европейския съюз отбеляза нов рекорд през юни от

...
Инфлацията в Европейския съюз отбеляза нов рекорд през юни от
Коментари Харесай

Ръст на годишната инфлация в ЕС с 9,6% през юни


Инфлацията в Европейския съюз означи нов връх през юни от 9,6% на годишна база, а в еврозоната - от 8,6%, демонстрират данни на европейската публична статистика Евростат.

В същото време инфлацията в България се форсира през юни до 14,8%, като по-висока инфлация е регистрирана в четири други страни членки на съюза (Естония, Литва, Латвия и Чехия).

Инфлацията в еврозоната се форсира през юни до 8,6% по отношение на година по-рано от 8,1% през май, до момента в който в целия Европейски Съюз тя набъбна с 9,6% след покачване през май с 8,8%.

На месечна база показателите на индустриални цени (CPI) в еврозоната се увеличи с 0,9%, а в еврозоната - с 0,8 на 100.

Най-ниска годишна инфлация през юни има в Малта (6,1%), следвана от Франция (6,5%) и Финландия (8,1%), до момента в който най-висока инфлация е регистрирана в Естония (22%), Литва (20,5%) и Латвия (19,2%).

В 10 от 27-те членки на Европейски Съюз годишната инфлация през юни е по-ниска от междинното равнище от 9,6%, до момента в който в останалите 17 членове на съюза тя е над междинното равнище.

Графики на потребителската инфлация в Европейски Съюз и еврозоната

 Ръст на годишната инфлация в Европейски Съюз с 9,6% през юни - 2

Основен принос за по-нататъшното внезапно ускорение на инфлацията в еврозоната оказват енергийните цени, като през юни те сочиха с 42% по отношение на година по-рано след покачване с 39,1% през май. В същото време цените на неенергийните индустриални артикули се покачиха с 4,3% по отношение на май, до момента в който цените на храните, алкохола и тютюна се покачиха с цели 8,9% след покачване със 7,5% през май, а цените на услугите се усилиха с 3,4%. Това допуска, че инфлацията към този момент се е настанила в огромна част от европейската стопанска система.

Според данните на Евростат хармонизираната потребителска инфлация в България през юни набъбна с 1,2% по отношение на предходния месец и се форсира на годишна база до 14,8% от 13,4% през май, потвърждавайки данните на Национален статистически институт от по-рано този месец.

По-висока инфлация през юни беше регистрирана в Естония (22%), Литва (20,5%), Латвия (19,25) и Чехия (16,6%), като малко по-ниска инфлация по отношение на таи в България беше регистрирана в Полша (14,2%) и Румъния (13%).

Инфлация през юни на годишна база в обособените страни членки на Европейски Съюз

 Ръст на годишната инфлация в Европейски Съюз с 9,6% през юни - 3
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР