Инфлацията у нас не престава да пораства, само че това

...
Инфлацията у нас не престава да пораства, само че това
Коментари Харесай

Тихомир Тошев: Не теглете кредити, ако не ви трябват!

Инфлацията у нас не престава да пораства, единствено че това не поставя лимит на жилищния пазар и тегленето на заеми. Изгодно ли е да взимаме заеми на фона на високата инфлация у нас? " Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме решили добре. Да теглим заеми, защото " ще прецакаме " някого – не е добър тип ", посочи кредитният съветник Тихомир Тошев в студиото на " България утрин ".

Тошев обясни, че хората с изтеглени заеми са в по-изгодна конюнктура, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна заложба. " За да се компенсира спадът, работодателите усилват заплатите. С повече доход плащаме същата вноска ", посочи той.

По думите на кредитния консултант се следи висока активност и на имотния, и на кредитния пазар – растежът на ипотечните заеми е 20%. " Ниските лихви по ипотеките също са подтик. Има напредък при закупуването на парцелите не за финансова цел, за живеене в тях ", уточни Тошев пред Bulgaria ON AIR.

" Българинът желае да живее в по-голямо жилище, най-търсени са 3-стайните жилища. Профилът на купувача – в средния/висок мениджмънт, доходи с над 3 хиляди лв. на фамилията. За страдалчество, голяма част от българите нямат достъпа и опцията да купят жилище в най-активните пазари – София, Пловдив, Варна ", значи още той. 68 милиарда лв. са спестяванията на българите в банките, като те не престават да порастват, макар и с по-слаби темпове.

" 80% от депозитите са от 5 до 10 хиляди лв. Повечето хора не могат да се оправят с цените за продукти от първа потребност, сметките за ток, парно и вода – и протягат ръка към спестявания, което не е добър знак. Ще би трябвало да се вземат, за да се овладее инфлацията. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от нея ", решителен бе кредитният консултант.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР