Инфлацията расте, но с различни темпове в различните държави. Оказва

...
Инфлацията расте, но с различни темпове в различните държави. Оказва
Коментари Харесай

Ето къде русенци търсят спасение от високата инфлация в България

Инфлацията пораства, само че с разнообразни темпове в другите страни. Оказва се, че у нас в съпоставяне със прилежаща Румъния, цените на съществени хранителни артикули, са по-ниски, заяви Българска национална телевизия.

През последните месеците цените на стоките у нас съществено скочиха - с 10, с 20%, някъде с повече, само че няма стока, която да е запазила етикета си от предходната година

" Бяха по 7 лв., в този момент са по 9 лв. – няма да си купуваме обувки и блузи, ще си купуваме храна и медикаменти ", споделя жена, която си купува кренвирши и е сюрпризирана от цената.

Милка Димитрова е притежател на квартален магазин в Русе. Казва, че в продължение на седмици е зареждала питателните артикули всеки ден на нови цени.

" Август-септември цените фрапантно се усилиха на млечните артикули. Месните – отчасти, само че и те леко мръднаха. За страдание, сега следим на яйцата леко покачване… 2,50 Кашкавал, сирене – скочиха – 5-6 лв. на кг, което е доста. Киселите млека 20-30% си скочиха… В съпоставяне с предходната година зеленчуците са с едни 30-40% нагоре по това време на годината ", сподели Милка Димитрова – притежател на хранителен магазин.

Според Елена Йорданова обаче има цени, които са нереално високи.

" Много са повишени. Просто непостижимо. Майка ми е пенсионер, за нея е непостижимо. Месото, саламите, сиренето, плодове, зеленчуци, всичко има растеж. Инфлацията е доста огромна, заплатите си стоят едни и същи. Трудно е ", сподели Елена Йорданова.

В същото време доста хранителни артикули в прилежаща Румъния са на по-ниски цени. Затова и Диян Илиев, когато върви до Гюргево или Букурещ, не пропуща да посети огромните им магазини.

" Отдавам го на това, че в Румъния Данък добавена стойност на този тип храни е 9%, до момента в който тук у нас си останаха по-големи процентите… Примерно 1 кг кайма може да излезе в порядъка на 7-8 лв., до момента в който тука към този момент знаете до къде стигнаха цените…. За олиото няма да приказваме – бутилка олио в Румъния продължава да си стои 3,40-3,60, до момента в който тука цените са над 4 лв. и нагоре ", съобщи Диян Илиев.

Диян Илиев обаче е забелязал, че разлика има освен в цената на храните, само че и на стоките в другите магазини.

" Когато в Румъния, по-специално в Букурещ, има промоции, цените в действителност са промоционални. Пък разнообразието е доста по-голямо. Във всеки един от магазините, където влизахме, има повече стока и по-различни модели – приказвам за международни марки, международни марки, които съществуват и в България ", добави Диян Илиев.

Хора, които по-често пазарят в Румъния, разясниха и друго – че има разлика и в качеството на стоките. За страдание, не в интерес на българските пазари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР