Инфлацията при храните у нас удари 23-годишен рекорд, същевременно обаче

...
Инфлацията при храните у нас удари 23-годишен рекорд, същевременно обаче
Коментари Харесай

Инфлацията в България заобикаля само тези два хранителни продукта

Инфлацията при храните у нас удари 23-годишен връх, в същото време обаче цените на свинското месо и фасула съвсем не помръднаха през 2022 година. Това е видно от изводите в годишния  на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите за миналата година.

Според статистиката през 2022 година цените на свинското месо остават постоянни. В началото на годината цената е приблизително 9.53 лева./кг. През идващите месеци даже леко понижава и през април стъпва на равнище от 9.20 лева Следва интервал на стабилизиране на цените към равнище от 9.30 лева През септември се следи временен растеж на цената. В края на годината цената на свинското месо е 9.27 лева./кг.
 С каква надценка огромните супермаркети и дребните магазини ни продават съществени храни?
С каква надценка огромните супермаркети и дребните магазини ни продават съществени храни?

Ето къде в комерсиалната мрежа надценката на яйцата доближава 32%

В същото време наблюденията на интернационалните цени на свинското месо по данни на CME Group демонстрират повишаване на стойностите в интервала януари - август. В началото на годината междинните цени са на равнище от 1.66 долар/кг и доближават през август до 2.55 $. Поскъпването на интернационалната цена на свинското месо за този интервал е 53,6%. През идващите месеци до края на годината трендът е низходящ. През декември цената е 1.75 $ и по отношение на август има намаляване на цената от 31 на 100.

Другото изключение от всеобщия тренд на стремително повишаване е фасула. В началото на януари неговата цена е 3.82 лева./кг. С известни съмнения цената на този тип вариво остава относително постоянна. Известен растеж е регистриран в средата на април, след което цената му още веднъж се движи надолу и през август е записана най-ниската за годината цена от 3.67 лева./кг. Периодът септември - декември се характеризира с прогресивен тренд. В края на декември цената на фасула е 4.20 лева./кг. Спрямо 2021 година, през 2022 година цената на фасула е с 6% по-висока.
 Средната заплата в страната приближи 2000 лв. - нарастването съвсем
Средната заплата в страната приближи 2000 лв. - нарастването съвсем " отстрани " инфлацията

При кои заплати нарастването е най-осезаемо?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР