Инфлaциятa пpи xpaнитe ocтaвa виcoĸa, зacягaйĸи нaй-вeчe ceмeйcтвaтa c ниcĸи

...
Инфлaциятa пpи xpaнитe ocтaвa виcoĸa, зacягaйĸи нaй-вeчe ceмeйcтвaтa c ниcĸи
Коментари Харесай

Задава ли се поскъпване на храните по празниците

Инфлaциятa пpи xpaнитe ocтaвa виcoĸa, зacягaйĸи нaй-вeчe ceмeйcтвaтa c ниcĸи дoxoди в цялa Eвpoпa.

" Българският консуматор държи на качеството и продължава да го демонстрира. Тревожно е, че потребителската кошница наподобява все по-празна и това е наклонност, която няма по какъв начин да се промени внезапно. Качеството продължава да не е измежду най-високите в Европа ", разяснява ръководителят на сдружението " За налична и качествена храна " доктор Андрей Велчев.

Българският консуматор се ориентира добре и може да реши кои артикули са качествени, сподели доктор Велчев.

" Най-големият проблем е, че не всеки път суровината е на същото равнище. Т.е., в случай че сте привикнали да си купувате един съответен самун, веднъж ще ви хареса, в различен - няма да е същият. Всеки производител е подвластен от суровината. Много е значимо да не се прави компромис по веригата, а при тези цени сигурно някъде се прави подобен ", на мнение е той.

Председателят на сдружението " За налична и качествена храна " е безапелационен, че компромис с качеството не трябва да се прави.

" Производителите вършат всичко допустимо, с цел да задържат цените на естествени равнища. Не единствено в млечния бранш, само че и при месото, което прекомерно дълго време съвсем не е мърдало. По празниците евентуално ще има покачване на цените поради по-високото търсене ", предвижда доктор Велчев пред bgonair.

Като притеснително той дефинира това, че институциите не стопират да работят, само че остава чувството при потребителите, че те не си правят задоволително дейно работата, с цел да се подсигурява качество. Той разяснява и предлагането да бъдат оповестявани обществено производителите, които не съблюдават стандартите.

" Не разбирам за какво двете комисии по земеделие и правната комисия в Народно събрание към момента не са ни приели. Депозираха платформа за следене на цените - Foodprice, която не съм сигурен, че се радва на известност. Често получаваме сигнали от консуматори, които намират огромни разминавания ", уточни ръководителят на ЗДКХ.

По думите му земеделците и техният митинг е един от множеството диалози в границите на новото правителство за повече пари.

" Много от дребните производители са принудени да съществуват на ръба на изгубването, само че не е зле да се каже, че по-големите от тях нееднократно са били финансирани ", припомни доктор Велчев. Той посъветва потребителите при извършване на покупки да наблюдават сходството на етикета.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР