Инфлацията ни кара да наливаме бензин само за 20-30 лева

...
Инфлацията ни кара да наливаме бензин само за 20-30 лева
Коментари Харесай

Инфлацията ни кара да наливаме бензин само за 20-30 лева

Инфлацията ни кара да наливаме бензин единствено за 20-30 лв. и да не си разрешаваме да пълним цялостен контейнер. Това изясни в ефира на бТВ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоцицаия (БПГА). „ Ако преди известно време хората пълнеха половин или един контейнер по бензиностанциите, в този момент пълнят за избрана сума. Това са 20,30,50 лева, което като количества е доста по-малко, тъй като цената е по-висока. И ние, като търговци, нямаме никакъв интерес цените да бъдат високи, тъй като това понижава потреблението “, съобщи още той.

Според него няма фактори, които да приказват за намаление цените на горивата. Това, което следим сега е задържане на котировките на суровия нефт, защото американците освободиха стратегическите си ресурси, само че това е един кратковременен резултат. Ще продължи 2-3 месеца и цените още веднъж ще тръгнат нагоре, защото търсенето е по-голямо от предлагането.

„ Продължава да нараства суровият петрол. Котировките потеглиха нагоре, откакто се чуха вести за опция на въвеждане на ембарго на съветския нефт от страна на Европейски Съюз. Има риск 20% - това е съветският експорт на нефт за света да изчезне. Най-важното, с цел да не забележим някакви шокове, е да няма ембарго върху съветския нефт “, добави той.

В ефира на Нова ТВ пък някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев предвижда, че инфлацията в действителност ще бъде по-висока от това, което е заложено. „ Неяснотите по Плана за възобновяване също не престават. Това, че Фон дер Лайен идва персонално да договаря с нашето държавно управление, сигурно значи, че в него ще има някакви доуточняващи въпроси ”, разяснява Керемедчиев. По думите му тези пари са витално значими за нашия бюджет другояче би трябвало да теглим нови заеми, което се и прави. Според него войната няма да докара до липса на артикули. „ Ще продължаваме да използваме газ, бензин и зърно, само че те ще бъдат на доста по-високи цени ”, добави той.

На въпрос дали възможен завършек на войната ще спре инфлацията, Керемедчиев отговори, че глобите против Русия и контрасанкците ще продължат с години. „ Очакват ни занапред тежки стопански години. Стагнацията в избрани европейски страни, с които ние търгуваме интензивно, ще докара до проблеми и в България. Бюджетът ни беше неправилно изработен и надали с актуализацията ще бъдат направени промени, които да успокоят пазарите и хората. Да си напомним „ бомбите “ с олиото и бензина, което демонстрира раздразнителност у потребителите и всеки слух води до суматоха на пазара, който може мъчно да се овладее “, счита той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР