Инфлацията навсякъде по света намаля и продължава да намалява, но

...
Инфлацията навсякъде по света намаля и продължава да намалява, но
Коментари Харесай

Димитър Георгиев: Инфлацията намаля, но остана непоносима за обществото

Инфлацията на всички места по света понижа и продължава да понижава, само че тя остава доста по-висока от мечтаната от централните банки и от търпимата от обществото. Включително в развитите страни тя остава над 4-5%, което е доста над задачата от 2%, която се смята за най-здравословна и устойчива от позиция на икономическо развиване. Това сподели капиталовият съветник от " ЕЛАНА Трейдинг “ Димитър Георгиев пред " Фокус “.

Той уточни, че Фед за момента спря повдигането на лихвите, само че това съгласно него не значи последна фаза на цикъла. " Възможно е да забележим още едно или даже две покачвания до края на годината, макар че и това не е доста несъмнено, тъй като има опасения, че прекомерно високите лихви ще забавят икономическото развиване. Притесненията от криза остават и това е един непрекъснат спор сред желанието за стимулиране на стопанската система, само че в това време за нестимулиране на инфлацията “, изясни специалистът.

Той означи, че и цените на енергийните запаси остават трайно ниски, постоянни и предвидими на всички места по света, което е значимо за устойчивото развиване на стопанската система.

Димитър Георгиев уточни двата сюжета за развиване на международната стопанска система. Позитивният сюжет включва усмиряване на инфлацията и понижението й до мечтаното равнище от 2% на годишна база, без обаче това да е съпроводено с намаление на икономическата интензивност и криза. " При този сюжет няма да се постановат фрапантни ограничения и спомагателни промени от страна на централните банки “, изясни той.

Негативният сюжет е по-скоро обвързван с проблеми при растежа, а не при инфлацията.

" Мисля, че е извънредно малко евентуално, съвсем невероятно да забележим някакво изненадващо ускорение на инфлацията, в случай че няма някакъв важен спор и геополитически проблеми. Основният отрицателен сюжет е криза, т.е. да забележим доста съществено намаляване на икономическата интензивност, преди всичко в Съединени американски щати, което незабавно ще се придвижи в Европа и в България. Това е много реален сюжет и може би след 6 месеца ще можем да оценим до каква степен той се е случил “, изясни Георгиев.

Експертът означи, че в края на предходната година е имало опасения и упования за криза в първата половина на 2023 година, които не са се сбъднали.

" През първото полугодие на тази година имахме несъмнено осъществяване на позитивния сюжет по света и това е нещо доста удобно. Надявам се то да остане по този начин и през втората половина, само че не съм доста уверен в това и по-скоро залагам на отрицателния сюжет “, съобщи Георгиев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР