Инфлацията, която отразява динамиката на потребителските цени в Италия, се

...
Инфлацията, която отразява динамиката на потребителските цени в Италия, се
Коментари Харесай

Инфлацията в Италия през юни се понижава до най-ниското си равнище от 14 месеца

Инфлацията, която отразява динамичността на потребителските цени в Италия, се намалява през юни до най-ниското си равнище от 14 месеца, в сходство с първичните оценки. Това сочат най-новите предварителни данни на Националния статистически институт " Истат " (Istat), оповестени през днешния ден на уеб страницата му.

Индексът на потребителските цени забавя своя растеж до 6,4 на 100 на годишна основа през предишния месец при 7,6 на 100 през май. Това е най-ниското им равнище по отношение на април 2022 година, когато набъбнаха с 6 на 100 на годишна основа, напомня ДПА.

Забавянето на растежа на цените през предишния месец се дължи значително на по-слабото повишаване на енергийните артикули, което доближава до 8,4 на 100 на годишна основа през юни при 20,3 на 100 през май.

В по-малка степен отслабването на инфлационния напън се дължи на понижаването при годишното повишаване на модифицираните хранителни артикули, което доближава 11,5 на 100 при 13,2 на 100 през предходния месец.

В същото време годишната базисна инфлация, при която не се регистрират потребителските цени на храните и силата, е на равнище от 5,6 на 100 през юни по отношение на 6 на 100 през май.

На месечна основа потребителските цени в Италия остават без смяна, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР