Инфлацията и войната карат все повече българи да влагат парите

...
Инфлацията и войната карат все повече българи да влагат парите
Коментари Харесай

Инвестициите в злато стават популярни и у нас

Инфлацията и войната карат от ден на ден българи да влагат парите си в капиталово злато. Това се отнася главно за нашенци с финансови благоприятни условия над междинните.

От началото на годината покупките на този актив у нас са се нараснали с над 50%, твърди Даниел Василев от „ Тавекс “, компания, профилирана в търговия с скъпия метал. Той изясни и какво може да се счита за капиталово злато: „ От монетите за капиталово злато не са единствено отсечените преди 1800 година В противоположен случай те се считат за културно завещание. Другият аршин е да е била законно платежно средство или сега също да е и да има по-висока непорочност на златното наличие от 22 карата. Всички такива златни монети, продавани в банките и профилирани компании у нас, би трябвало да са без Данък добавена стойност. Без косвения налог се търгуват и златните кюлчета “.

По думите му сега се пазарят доста миникюлчета от по 1 грам, които са най-достъпният метод да навлязат в света на капиталовото злато. Голямо е търсенето и на тези от 50 и 100 грама, като при тях цената е най-близо до спот цената. Сред най-популярните са и 1 тройунция (31,1 грама) - кюлче, монетите със същото тегло като „ Австралийско кенгуру “ и „ Австрийска филхармония “, а също и 20-франковите монети с лика на Наполеон III.

„ Инвестиционното злато е най-удачният избор, тъй като неговата цена е най-близка до борсовата “, споделя Василев. „ При златните украшения има огромна надценка на ювелира, която постоянно се равнява или даже е по-голяма от цената на скъпия метал, употребен за изработката на бижуто. Освен това за накитите има и Данък добавена стойност, а за капиталовото злато няма “, разяснява Василев.

Според осведомени при покупка на злато би трябвало да се търси постоянно информация за чистотата му. Част от монетите да вземем за пример имат наличие на скъпия метал от 99,99%, а други - 91,67%.

От началото на годината се вижда и закъснение на доставките от рафинериите в чужбина. Все още става дума за някои от най-търсените монети, като американски орел например. Също по този начин и 50- и 100-грамови от най-голямата рафинерия в Швейцария.

Златото продължава да е доста добра инвестиция против инфлация. За последната календарна година растежът на цената му е 15%. За последните 12 месеца най-ниската борсова цена в Европа е била 1484,44 евро за тройунция и е записана на 28 септември предходната година. Пикът от 1870,22 евро е регистриран на 8 март 2022 година, сочи статистиката на уеб страницата bullionbypost.eu.

Цената на златото в лв. у нас е повишена 24,05% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1684 лева/тройунция, а най-високата 4234 лева/тройунция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР