Инфлацията гони нови рекорди. На годишна база тя достига 18,7%.Положението

...
Инфлацията гони нови рекорди. На годишна база тя достига 18,7%.Положението
Коментари Харесай

Икономист: Положението сега е по-страшно, отколкото през 1997 г.

Инфлацията гони нови върхове. На годишна база тя доближава 18,7%.

Положението е по-страшно, в сравнение с през 1997 година, тъй като тогава имаше леговище в еврото и $. Хиперинфлацията, която преживяхме тогава, беше сведена в рамките на България. Сега виждаме, че всички страни страдат от инфлацията. Това заяви икономистът Светлин Танчев в ефира на " Денят ON AIR ".

По думите му рискът за валутния ръб става все по-реален, защото няма по какъв начин да се основават пари и благосъстояние, без да се създава.

" Валутният ръб е резистентен, когато икономиката ни върви, изнасяме артикули и артикули и салдото ни е положително. Ако се допусне икономиката да се забави, има сериозен риск за всички системи, които работят сега ", акцентира той.

Според Танчев все още всички огромни страни работят върху това да " понижат търсенето и да извадят парите от хората ", увеличавайки лихвите. Те се стремят да понижат паричния запас и понижаване на инфлацията.

" У нас следим спиране с действителността. Тук се приказва за разпределяне на пари. В България се подкрепят даже и бизнеси, които са доста печеливши. Банките също към този момент влизат в интервал, в който ще имат повече облаги. Политиците би трябвало рационално и точно да преценяват кой групи да се подкрепят ", смята икономистът.

В ефира на Bulgaria ON AIR Танчев акцентира, че  " политиците са се научили да изследват какво желаят да чуят хората и да им го дават ".

Той направи разбор и на държавните решения за взимане на външен дълг.

" Трябваше да имаме по-далновидна политика. Държавите, които могат да си създадат план какви запаси ще са им нужни през идващите години, могат да ги обезпечат на допустимо най-ниски равнища. Изненадам съм, че политиците и институциите в България нямат такива прогнози ", констатира икономистът, съгласно когото българинът не е просветен финансово. Той поддържа изказванията си със статистика, съгласно която има рекорден брой изтеглени заеми след повдигането на лихвите.

Танчев заключи, че българските политици би трябвало да има по-дълга визия.

" Когато правиш, каквото би трябвало да се направи, даже и в кратковременен проект да загубиш някакъв %, в дълготраен, той ще ти се върне. Към днешна дата не съм сигурен дали не е по-добре да няма бюджет и да караме с миналогодишния. Ако имат опция да сформират държавно управление и да отговорят на всички обещания, които направиха - вдигане на минимална заплата, пенсии и харчене на калпак, инфлацията ще продължи да бушува ", заключи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР