Инфекционистът във ВМА доц. Георги Попов обясни особеностите на проявление

...
Инфекционистът във ВМА доц. Георги Попов обясни особеностите на проявление
Коментари Харесай

Инфекционистът на ВМА за основните клинични прояви на COVID-19

 Инфекционистът във ВМА доцент Георги Попов изясни особеностите на проявяване на COVID-19, следен при пациентите във Военномедицинска академия. 

Особеностите на заболяването:

" Бурно покачване на температурата, както при грипа – 39-40 градуса за часове не се следи, температурата се покачва постепенно в границите на 37,8-38 година Стакава температура болните постъпват. Наблюдаваме бимодално покачване на температурата по време на престоя - най-вероятно заради развиване на затруднения в долните дихателни пътища. Тогава към този момент става 38,5 – 38.8. Характерен е и дългия фибрилен интервал - от 3 до 12 дни, приблизително сме ги пресметнали към 8 дни. 

Основни клинични прояви, суха кашлица, продължаваща 10-14 дни, болните я разказват като дразнеща, нетърпима. Хоспитализирания на 12 март, още има следова реакция от кашлицата. Следващият признак е болки и раздразнение в гърлото, той е бързопреходен и се преодолява бързо. Друг признак е задръстване на носа и секреция, който също бързо се преодолява. Следващия признак е главоболието, следи се при огромен %, изчислен на 25%. Дължи се на интоксикациите от вируса и хипертоничните прояви в резултат на болестта. 

Над 50 години наложително се регистрира хипертонични прояви. 45% от болните демонстрират зной, описван на тежък с чувство, че някой е седнал на гърдите, нетърпим. И това в признака, който най-често следим при по-сериозно увреждане. 

Болки в гърба и кръста се следят при 5% от болните, загуба на усет и подушване при 3%,но има самостоятелни особености. Диарии и болки в корема също има при 3% и един пациент е бил с обривен синдром

Към петия ден от началото на болестта, се развива пневмония. Наблюдават се тежки рентгенови прояви за пневмонии, които се променят.

Лабораторни индикатори

Впечатляваща е лефкопенията, ниски лимфоците, ниски тромбоците, доста високи стойности фиритин и ldh. ".

Доц. Попов уточни, че в катедрата по инфекциозни заболявания на ВМА се следят 129 заболели:

" Хоспитализирани към този миг са 26, изписани са 14 заболели, а следени по домовете - 89 заболели. От изписаните заболели 10 са безусловно оздравели, с 2 негативни проби за 24 часа, т.е. клинично здрави. Прави усещане, че 4 дълго време се задържат с съществуване на вирус в носоглътката, което ги прави носители и рискови за близките. Тях също ги следим. Прави усещане продължителното съществуване на вируса в горните дихателни пътища. От следените по домовете отчитаме една " семейност " на болестта. Засегнати са три-четиричленни фамилии, семейства от 5-8 индивида.

Включително имаме 1 комуна от 11 дами и едно дете, от които 7 са позитивни. Прави усещане, че визира хора с добър обществен статус, бих споделил даже повече от добър. Наблюдаваните по домовете ги направляваме всекидневно с позвъняване по телефона. Лично аз се обаждам, а и психолог се обажда. От следените по домовете имаме 4 индивида, приети в болница с усложнено клинично протичане и налагащо болнично лекуване. На следените по домовете изпращаме и мобилни екипи, с помощта на нашите доброволци - квалифицирани лекари.

От приетите в болница имаме трима заболели в тежка клинична форма. Нашата горделивост и максимален триумф е, че успяхме да ги опазим да не влязат в стадия на механична апаратна вентилация. Нашата загадка е ефикасното наблюдаване. Ежеминутен не " сестрински пост “, както нормално се назовава, а " лекарски пост “. По цяла нощ следим болните, оставяме встрани гайдлайните и оценяваме положението им ежеминутно. Гледаме съответния самостоятелен случай. При нас се намира най-възрастната жена - на 86 години, за която по този метод наблюдаване успяхме да не допуснем въвеждането в апаратна вентилация, което би довело, по литературни данни, 86% смъртен излаз. Жената е в положително положение и скоро ще се върне при околните си ", добави доцент Попов.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР