Индустрията изхвърля био неразградим бульон в моретоВ библиотеки , книжарници

...
Индустрията изхвърля био неразградим бульон в моретоВ библиотеки , книжарници
Коментари Харесай

Тръгва кампанията „Синьо кафе” за чисто море

Индустрията изхвърля био неразградим бульон в морето

В библиотеки, книжарници и културни институции в четири страни на Балканите стартира акцията „ Blue Cafe „ /Синьо кафе/, която планува беседи с учени и специалисти в неофициална конюнктура, изложения, присъединяване с есетата, отдадени на опазването на чистотата на морето и крайбрежието.

Оригиналната концепция се реализира по плана „ Мeltemi „ по програмата на Европейска комисия „ Интерег „ Балкани –Средиземно море ” за възстановяване на транснационалното съдействие във връзка с морските боклуци.
 Доц.д-р Виолин Райков Доц.д-р Виолин Райков
Според експертното мнение на доц.д-р Виолин Райков от Института по океанология към Българска академия на науките във Варна, който взе участие в плана, задачата е да се ангажират с този сериозен международен проблем най-много младежите.

„ Синьо кафе “ ще се организира по три пъти във всяка партньорска страна- България, Гърция, Албания и Кипър с присъединяване на минимум по две учебни заведения. Техните ученици ще бъдат осведомени с съдбовните последствия от замърсяването на морето и крайбрежната зона, за това по какъв начин микропластмаси от промишленост, козметика, фармацевтика текат по канализацията и основават био неразградимия бульон за храна на рибите и човек, без да знае и усеща, яде пластмаса след това посредством тях. Беседите ще са и за тоновете фасове на плажа, за бутилките автомобилни гуми в морето, за замърсяването от мореплаване. Ще се водят с учениците и занимания на терен за разчистване на отпадъците, в това число и с водолази в крайбрежните зони. Във Варна ще бъдат включени две елитни гимназии и учениците им ще практикуват на брега на реките Камчия и Фъндъклийска, които се вливат в морето и също са източници на замърсяване.

Проектът „Meltemi“, който носи името на известния вятър в Гърция, е на стойност 1.4 млн. евро, а присъединяване на България е за над 400 000 лева В края на предходната година във Варна е открит и демонстрационен офис. Предвидени са и награди за най-хубавото присъединяване с изложения и есета.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР