Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отбеляза

...
Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отбеляза
Коментари Харесай

Поредно повишение на индустриалното производство в еврозоната

Индустриалното произвеждане в еврозоната и в целия Европейския съюз означи порядъчен напредък през декември 2017-а година, следвайки солидният скок месец по-рано, демонстрират данни на Евростат. В същото време индустриалното произвеждане в България набъбна с положително движение за втори следващ месец, заличавайки изцяло спада от октомври, разяснява БНР.

Производството в границите на еврозоната набъбна през декември с 0,4% по отношение на ноември, когато се увеличи с цели 1,3% (възходяща проверка от покачване с 1,0%), до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за малко по-слаб напредък с 0,2 на 100.

На годишна база темпото на индустриалния напредък се форсира мощно до 5,2% от 3,7% през ноември (възходяща проверка от предходна оценка за покачване с 3,2%) и при прогноза за покачване с 4,2 на 100.

Повишението на месечна база се дължи в най-голяма степен на растеж с 2,7% на производството на потребителски артикули за дълготрайна приложимост (такива като коли и хладилници например), с 1,3% на енергийното произвеждане и с 0,7% на стоките с недълготрайна приложимост (такива като облекла и хранителни продукти), до момента в който средствата за произвеждане се намалиха с 1,1 на 100.

Производството в целия Европейски съюз набъбна през декември на месечна база с 0,3% след растеж с 1,2% през ноември, като индустриалният напредък на годишна база се форсира до 4,8% от 3,8% през предходния месец.

И в този случай положителното разширение на производството на месечна база се дължи в най-голяма степен на скок с 2,6% на производството на артикули за дълготрайна приложимост.

В рамките на миналата 2017 година индустриалното произвеждане в еврозоната набъбна с 3,0%, а в границите на Европейски Съюз - с 3,3 на 100.

Индустриалното произвеждане през декември означи най-силен растеж на месечна база в Румъния (скок с 3,8%), следваната от Ирландия (с 3,0%) и Словения (с 2,7%), до момента в който най-голямо намаляване беше регистрирано в Словакия (спад с 2,7%), Литва (с 2,6%) и Чешката Република (понижение с 1,5%).

Най-добър напредък на производството на годишна база е регистриран още веднъж в Румъния (повишение с 13,5%), следвана от Словения (с 12,2%) и Швеция (повишение с 8,5%) при най-солиден спад в Хърватия (понижение с 2,5%), Люксембург (с 2,3%) и Дания (с 2,2%).

За разлика от осреднени данни на Евростат за Европейски Съюз, индустриалното произвеждане в България регистрира малко по-силен напредък месечна база, увеличавайки се през декември с 0,7% след покачване през ноември с 0,8%.

На годишна база обаче растежът на индустриалното произвеждане в България стабилизира за втори следващ месец на равнище от 2% след много по-добра агресия от над 4% през лятото и от към 3% при започване на есента. Въпреки това производството в нашата страна остава на положителна територия по отношение на година по-рано за единадесети следващ месец, като за последно индустриалното произвеждане се сви с 0,9% през януари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР