Индустриалните енергийни потребители подкрепят идеята да купуват електроенергия от специален

Индустриалните енергийни потребители подкрепят идеята да купуват електроенергия от специален ...

За газова борса поне 1/2 от доставките трябва да са извън Булгаргаз.


Индустриалните енергийни потребители подкрепят идеята да купуват електроенергия от специален сегмент на борсата за ток у нас, но имат притеснения дали ще проработи освобождаването на пазара за природен газ с принудителни продажби и дали няма да се стигне до повишаване на цените. Бизнесът също така няма интерес да купува дългосрочно ток от АЕЦ "Белене", тъй като бе струват 200 лв/МВтв за двадесетгодишния период на изплащане на инвестицията.

Това коментира председателят на  Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов в интервю за Mediapool. Той също така е директор "Стратегическо планиране и инвестиции” в "Стомана Индъстри”, Перник. Магистър по икономическа информатика, със специализации по логистика, управление на проекти, платежни системи и финансова журналистика.

Г-н Стаменов, как БФИЕК гледа на предложението на енергийния министър Теменужка Петкова на борсата за търговия с ток да има отделен сегмент за сделки само с промишлените предприятия като начин аз успокояване на цените?

Гледаме позитивно, защото и докато имаше регулирани цени за бизнеса, те бяха по категории за потребители ниско, средно и високо напрежение. И ако се следва тази философия, е аргументирано да има такова разделение на пазара. Вторият аргумент за такава платформа е, че една система, за да е стабилна, трябва да има както базово производство, така и базова консумация. Да има фундамент, който е логично да е сегментиран, защото това крепи цялата система. Върха тази основа се наслагват ВЕИ, битови потребители, различни профили, но така по-лесно се регулират и управляват, за да се гарантира стабилна работа на електроенергийната система.

Подобен механизъм има във Франция. Разбира се в никакъв случай не трябва да се допуска дискриминация между бизнес потребителите – защо е Пешо, а не е Гошо!? 

Източник: mediapool.bg