Индустриалните енергийни потребители подкрепят идеята да купуват електроенергия от специален

...
Индустриалните енергийни потребители подкрепят идеята да купуват електроенергия от специален
Коментари Харесай

За газова борса поне 1/2 от доставките трябва да са извън Булгаргаз

Индустриалните енергийни консуматори поддържат концепцията да купуват електрическа енергия от специфичен сегмент на борсата за ток у нас, само че имат терзания дали ще проработи освобождението на пазара за природен газ с насилствени продажби и дали няма да се стигне до повишение на цените. Бизнесът също по този начин няма интерес да купува дълготрайно ток от АЕЦ " Белене ", защото бе костват 200 лв/МВтв за двадесетгодишния интервал на погашение на инвестицията.

Това разяснява ръководителят на Българската федерация на индустриалните и енергийни потребители (БФИЕК) Константин Стаменов в изявление за Mediapool. Той също по този начин е шеф " Стратегическо обмисляне и инвестиции” в " Стомана Индъстри”, Перник. Магистър по икономическа информатика, със специализации по логистика, ръководство на планове, платежни системи и финансова публицистика.

Г-н Стаменов, по какъв начин БФИЕК гледа на предлагането на енергийния министър Теменужка Петкова на борсата за търговия с ток да има обособен сегмент за покупко-продажби единствено с промишлените предприятия като метод аз усмиряване на цените?

Гледаме положително, тъй като и до момента в който имаше контролирани цени за бизнеса, те бяха по категории за консуматори ниско, приблизително и високо напрежение. И в случай че се следва тази философия, е аргументирано да има такова разделяне на пазара. Вторият мотив за такава платформа е, че една система, с цел да е постоянна, би трябвало да има както базово произвеждане, по този начин и базова консумация. Да има пиедестал, който е разумно да е сегментиран, тъй като това крепи цялата система. Върха тази основа се наслагват ВЕИ, битови консуматори, разнообразни профили, само че по този начин по-лесно се контролират и ръководят, с цел да се подсигурява постоянна работа на електроенергийната система.

Подобен механизъм има във Франция. Разбира се никога не би трябвало да се позволява дискриминация сред бизнес потребителите – за какво е Пешо, а не е Гошо!?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР