Индуисткият фестивал Холи, известен още като Фестивалът на цветовете, бележи

...
Индуисткият фестивал Холи, известен още като Фестивалът на цветовете, бележи
Коментари Харесай

Индуисткият фестивал Холи бележи началото на пролетния сезон

Индуисткият фестивал Холи, прочут още като Фестивалът на цветовете, бележи началото на пролетния сезон в индийския субконтинент.

Милиони индуси по света се приготвят да отпразнуват Фестивала на цветовете.

Кога се чества Холи

Холи се чества във Фагун, дванадесетият месец от индуисткия календар, който подхожда на февруари или март в григорианския календар. Тази година фестивалът ще се чества на 18 март, макар че на някои места празниците нормално не престават по-дълго.

Още фотоси вижте тук>>>

С Значителен спад в случаите на Коронавирус След две години битка с ковид в Индия милиони хора се готвят да честват след предходната година безмълвен празненства.

Каква е историята на фестивала Холи

Холи чества успеха на положителното над злото и има разнообразни истории за произхода му.

Най-известната легенда в индуистката митология споделя, че фестивалът съставлява успеха на лорд Вишну над крал Хиранякашяпу, който убива всеки, който не му се подчинява или се покланя на други богове.

Кралят имал наследник на име Прахлад, който в никакъв случай не се покланял на татко си и вместо това почитал Вишну. Хиранякашяпу беше толкоз смутен, че заговорничи със сестра си Холика да убият сина му.
 Снимка: БТА/AP
Холика се съгласи да убие племенника си, да примами Прахлад в клада и да се опита да го изгори. Вишну обаче идва да избави Прахлад и Холика се озовава в кладата.

И до ден сегашен индуистките поклонници честват Холика Дхан в навечерието на фестивала Холи, с цел да отпразнуват събитието, като възпламеняват пожари в кварталите си.

Празнуването на Холи нормално продължава два дни, с Холика Дахан и ден за мятане на цветове един към различен.
 Снимка: БТА/AP
В деня на Холи хората от всички възрасти излизат на улиците, с цел да се намажат един различен със суха или мокра багра и да се къпят в пъстър прахуляк и вода. Има доста танци и пеене.

Фестивалът Холи се чества в Индия, Непал, Пакистан и Бангладеш и други

Тържествата в Северна Индия нормално са по-оживени, а празненствата в южната част на страната се концентрират основно върху религиозни и храмови ритуали.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР