Индонезийското цунами показва необходимостта от проучване на неочаквани опасности и

...
Индонезийското цунами показва необходимостта от проучване на неочаквани опасности и
Коментари Харесай

Индонезийското цунами показва нужда от повече проучвания на вулканите

Индонезийското цунами демонстрира нуждата от изследване на непредвидени рискове и изригвания на вулкани. Никой нямаше визия и сигурно нямаше предизвестие. Това е част от картината, която в този момент сочи към огромно подводно свлачище, което е причина за опустошителното цунами в събота в пролива Сунда, оповестява БиБиСи.

Разбира се, всички в района знаят за Анак Кракатау, вулканът, който се появи в морския канал преди по-малко от 100 години. Но неговите изригвания са разказани от локалните специалисти като релативно нискомащабни и полунепрекъснати. С други думи, това е част от фона.

И въпреки всичко е добре известно, че вулканите имат способността да генерират огромни талази. Механизмът, както постоянно, е изместването на огромен размер вода.

При класическото цунами, провокирано от земетресение, морското дъно избутва огромни количества вода, при събитията породени от изригване, свличането на земна маса, също е толкоз рисково.

На този стадий не е ясно дали част от вулкана се е срутил в океана и е изместил водата, или изригването е провокирало бързо срутване на седименти под повърхността на водата.

Ефектът по този начин или другояче е същият, приборите в Сунданския пролив демонстрират високи води към половин час след най-скорошното изригване на Анак Кракатау, към 21:00 локално време.

Проф. Дан Парсънс от университета " Хъл ", Англия, разяснява пред БиБиСи: Страните на вулканите, фланговете, са известни като нестабилни и наподобяват на придвижване на свлачище към или под морето, довело до образуването на доста цунами ".

Оригиналният вулкан Кракатау изригна и се саморазруши през 1883 година и от този момент постепенно отново се издига, а с издигането на вулканите, техните страни могат да станат нестабилни и да се срутят даже без вулканична активност.

Използвайки данни за приливната вълна, учените към този момент са почнали да моделират цунамито. Първите резултати демонстрират, че нещо се е случило в южната част на Анак Кракатау. Районът ще стане обект на интензивни няблюдения в идните седмици.

Цунами, породени от свлачища, могат да бъдат много огромни. В геологията има записи за съществени събития. Съвсем неотдавна в Гренландия през 2017 година 100-метрова вълна е формирана от сриване на камъни във фиорд в западната част на страната.

Все още има съмнения, че цунамито, което засегна остров Сулавеси в Индонезия през септември, е било най-малко отчасти засилено от придвижване на седименти, или срутване по подводните скатове в залива Палу.

В крайбрежните градове, които пресичат пролива Сунда, са докладвани талази с височина до 5 метра от очевидци. Но въпреки и огромни, тези талази могат да се разсеят много бързо, защото се отдалечават от източника си.

Едно от най-обезпокоителните неща в такива случаи е незнанието на хората какво ще се случи в идващия миг, вършейки своите ежедневни действия. Ако имаше огромно земетресение, обвързвано с изригването на Анак Кракатау, това би било задоволително, с цел да накара доста локални поданици да подхващат някакви дейности.

Въпреки че има сеизмичност, регистрирана от чувствителни принадлежности, тя не е задоволително огромна, с цел да промени държанието на хората, а дистанцията от източника на цунамито в дадения случай е толкоз малко.

Уредите за предизвестие от цунами са ситуирани по този начин, че да предизвестяват за цунами, зародили при трусове в рамките на подводни плочи. Дори в случай че има подобен апарат тъкмо до Анак Кракатау, това е толкоз покрай засегнатите крайбрежия, че времето за предизвестие би било минимално поради високи скорости, при които вълните цунами пътуват, означи проф. Дейв Ротери.

Събитие като това (и това в Палу Сити) демонстрират, че би трябвало да има доста повече изследвания за заплахите, които съществуват, разнообразни от предстоящите рискове в района.

Огромни проучвателен старания са ориентирани към разбирането на това, което се назовава субдукционни трусове и цунами, като бедствието през 2004 година, което е породи по линията Сунда, където една тектонична плоча влиза под друга. Сега науката би трябвало да обхване повече и по-широко проблемите в района.

Това мнение е съществено изразено и на срещата на Американския геофизичен съюз през този месец, най-голямото годишно заседание на учени в света. " Фокусът е върху Суматра и Ява - върху огромните субдукция и тектоничните плочи. Центровете за предизвестие също са се фокусирали върху това - тъй като имахме огромни събития като Япония (2011 г.), Чили през 2010 година и Суматра през 2004 година всички типичен събития в зоната на субдукция, тъй че всичко е ориентирано към това ", разяснява проф. Херман Фриц от Технологичния институт в Джорджия, Съединени американски щати. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР