Индонезийските власти повишиха нивото на тревога за планината Руанг на

...
Индонезийските власти повишиха нивото на тревога за планината Руанг на
Коментари Харесай

Индонезия с най-високо ниво на тревога и предупреждение за цунами

Индонезийските управляващи покачиха равнището на паника за планината Руанг на остров Сулавеси до най-високото и издадоха предизвестие за цунами, откакто късно в сряда, 17 април, вулканичната интензивност набъбна, съобщи Ройтерс.
Изригването на отдалечения остров в провинция Северно Сулавеси изхвърли в небето огненочервена лава и пепел на височина до 3 км.
Днес, 18 април, от Агенцията по вулканология в страната оповестиха, че степента на вулканична паника към този момент е нараснала до най-високата. Забранено е на хората да се доближават на по-малко от 6 км от върха заради опасения, че планината Руанг може отчасти да се срути във водата и да провокира цунами, както през 1871 година
Изригването на Руанг през 1871 година стартира на 3 март и приключва на 14 март. То провокира опустошително цунами с размери от 25 метра, което залива доста села на околните острови, като убива близо 400 души.
През 2018 година изригването на различен индонезийски вулкан Анак Кракатау също провокира голяма цунами вълна с височина от близо 100 метра. Тя удари крайбрежията на основните острови Ява и Суматра, убивайки повече от 400 души.
Анализ на учени от университета Брунел в Лондон и университета на Токио сподели, че бедствието е можело да бъде доста по-голямо, в случай че вълната се е насочила към по-близък бряг, тъй като е била висока от 100 до 150 м. Макар и височината на вълната бързо да е намаляла поради резултата на гравитацията и триенето, тя е била над 80 м, когато е блъснала ненаселен остров на разстояние няколко километра.
Учените са употребявали данни от морското ниво от пет места покрай Анак Кракатау, с цел да основат компютърни модели, които симулират придвижването на вълната цунами от сриването на вулкана, до момента в който доближи до суша.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР