Индонезийската звезда на TikTok беше вкарана в затвора, след като каза ислямска молитва, преди да яде свинско във вирусно видео

...
Лутфиавати, който се идентифицира като мюсюлманин, беше осъден за подбуждане
Коментари Харесай

Лутфиавати, който се идентифицира като мюсюлманин, беше осъден за подбуждане на религиозна омраза и също така му беше наредено да плати глоба от 250 милиона рупии (£13 217).

След като беше изправена пред съда по обвинения в богохулство, тя изрази съжаление и се извини в публикация в социалните си медии.

Тя се извини отново след присъдата във вторник: „Изненадана съм. Извиних се много пъти. Всъщност знам, че грешах, но не очаквах присъдата да бъде две години."

Индонезия е най-голямата страна с мюсюлманско мнозинство в света и консумацията на свинско се счита за харам, или забранено в исляма.

Критиците казват, че строгите индонезийски закони за богохулството са били използвани, за да подкопаят дългогодишната репутация на толерантност и многообразие в страната.

Прочетете повече от Sky News :
Канада сменя дипломати в Индия на фона на „заплахи“
Спонсорирайте океан – тихоокеанският остров предлага нов начин за защита на водите

Усман Хамид, изпълнителен директор на Amnesty International Indonesia, каза, че случилото се с Лутфиавати „не е изненадващо“, въпреки обещанията на правителството да защити свободата на изразяване.

Той каза, че законът е бил злоупотребяван и за насочване към малцинствени групи и дисиденти.

Джакарта губернаторът Басуки Тяхаджа Пурнама, християнин, беше осъден за две години през 2017 г., след като беше признат за виновен в богохулство за цитиране на стих от Корана по време на предизборна реч.

През 2018 г. индонезийски съд осъди етнически китаец жена, оплакала се от шумна джамия, на 18 месеца затвор за богохулство.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР