Индийското правителство издаде декрет, превръщащ ислямската практика на „незабавен развод“

...
Индийското правителство издаде декрет, превръщащ ислямската практика на „незабавен развод“
Коментари Харесай

Индия забрани ислямския „незабавен развод“

Индийското държавно управление издаде указ, превръщащ ислямската процедура на „ неотложен бракоразвод “ в закононарушение, наказуемо със затвор до три години, съобщи БГНЕС.
Действията на кабинета са още една стъпка към цялостната възбрана на така наречен троен талаг, когато мохамеданин приключва брака си с изричането три пъти едно след друго „ талаг “ („ ти си разведен “ на арабски).
Жени мюсюлманки споделят, че мъжете им се развеждат с тях посредством съобщаване на „ мюсюлманското проклинание “ със известия през УотсЪп или с писма, което ги оставя без никаква правна отбрана.
Долната камара на индийския парламент, следена от хиндуистката партия Бхаратия Джаната на премиера Нарендра Моди, утвърди през декември законопроект, забраняващ тази процедура. Но законът заседна в горната камара, което принуди държавното управление да издаде през днешния ден указ. Сега остава единствено мярката да бъде утвърдена от президента, с цел да стане закон.
През август 2017 година индийският висш съд разгласи „ тройния талаг “ за противоконституционен и подреди на държавното управление на легализира възбраната му.
Въпреки възбраната на висшите магистрати от страната са пристигнали известия за използването на мюсюлманската процедура при 201 случая.
Партията Бхаратия Джаната от дълго време упорства за обединен цивилен кодекс за брак, бракоразвод и имущество. Конституцията на Индия разрешава на почитателите на всяка религия да употребяват своите религиозни закони, с цел да ръководят такива неща.
Но 180-милионната мюсюлманска общественост в Индия исторически се опълчи на такава стъпка, заявявайки, че тя ще унищожи тяхната религиозна еднаквост и ще наруши конституцията.
Критиците от дълго време упрекват Моди, който е подкрепян от твърдите хиндуистки националисти и който се кандидатира за преизбиране през 2019 година, за демонизиране на мюсюлманите за политически цели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР