Индийското орехче се добива от вечно зелено дърво, дошло от

...
Индийското орехче се добива от вечно зелено дърво, дошло от
Коментари Харесай

Здравословни ползи и вреди от индийското орехче

Индийското орехче се добива от постоянно зелено дърво, пристигнало от земите на островите Банда и Молукските острови. Народите, живеещо по тези земи, не обръщат изключително огромно внимание на подправката.

Тя добила известност, откакто арабите разкрили нейните кулинарни преимущества. Бързо станала обичана фалшификация и мощно застъпила в арабската кухня. Постепенно била пренесена в Европа. Днес, големи плантации с индийско орехче могат да се открият на остров Мавриций.

Растението се прибавя в лечебни сиропи за кашлица. Индийското орехче, както и маслото от него, лекуват заболявания на нервната и храносмилателната система. Етеричното масло от индийско орехче, смесено на капки с мед, лекува храносмилателни разстройства, както и неприятен мирис.

Маслото се ползва и външно, против ревматични и зъбобол. Използва се и за успокояващи разтривки. Индийското орехче лекува и болести като хронична диария, стомашно разстройство, гастроентерит, гадене. Освен това подтиква производството на хормона на щастието - серотонин.

Както с всяко друго хубаво нещо, по този начин и с индийското орехче би трябвало да се внимава. Малките дози от него са освен потребни, само че и целесъобразни.

 Здравословни изгоди и вреди от индийското орехче

Високи дози, над 10 г, могат да доведат до от слаби до мощни халюциногенни резултати. Предозирането с подправката провокира видения и прелестно чувство, като резултатът се съпоставя с използването на марихуана.

В взаимозависимост от признатите дози, халюцинациите и упойването могат траят до 24 часа след кулминационна точка, която настава след към 12 часа от поглъщането му.

Наред с халюцинациите могат да се появят всевъзможни признаци, като покачване, обезводняване, телесна болежка. Те не престават към 36 часа след поглъщането.

В предишното с индийско орехче в повишени дози се е прекратявала нежелана бременност. Редовната и несъразмерна приложимост на подправката нанася трайни увреждания върху черния дроб.

Приложена венозно, тя работи като мощна отрова. Прекомерни дози, погълнати едновременно, водят до сърцетуптене, спазми и даже до гибел.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР