Индийският луноход, който кацна на Луната на 23 август със

...
Индийският луноход, който кацна на Луната на 23 август със
Коментари Харесай

Индийският луноход Чандраян-3 направи първата си разходка по повърхността на Луната

Индийският луноход, който кацна на Луната на 23 август със спускаемия модул на станцията " Чандраян-3 ", направи първата си разходка на естествения сателит на Земята, заяви Индийската организация за галактически проучвания (ISRO).

" Лунният роувър на задачата " Чандраян-3 " слезе от модула за кацане и Индия направи разходка на Луната ", заяви галактическата организация на страницата си в Туитър, който Илон Мъск преименува на Екс.

По-рано беше обявено, че луноходът е излязъл от спускаемия уред и е отворил слънчевите си панели. Подготовката за излизането на лунохода лиши известно време, защото трябваше да се изчака прахът, вдигнат при контакта на спускаемия модул с лунната повърхнина, да се разсее. Това се случва по-бавно на Луната, защото гравитацията там е по-слаба в съпоставяне със земната, изяснява Българска телеграфна агенция.

В сряда следобяд българско време спускаемият модул на индийската задача " Чандраян-3 " сполучливо кацна покрай Южния полюс на естествения сателит на Земята. Така Индия стана четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, съумяла да реализира меко кацане на уред на Луната.

Индия стана първата страна, която извърши меко кацане на Южния полюс на Луната. Преди броени дни съветската станция " Луна-25 " се разруши при опит да кацне в региона.

Малкият 26-килограмов луноход " Прагиян " ще работи най-малко един лунен ден (14 земни дни). Лунният полюс като цел на експедицията е определен, защото към момента никой не е правил опити да извърши задълбочено изследване на региона. Мисиите, проведени от разнообразни страни в предишното, са изследвали главно региона към лунния екватор.

По-рано Индийската галактическа организация разгласява първата фотография от Луната, направена от спускаемия уред на задачата " Чандраян-3 " след кацането покрай Южния полюс на естествения сателит на Земята.

От ISRO оповестяват, че на изображението се вижда част от мястото на кацане на " Чандраян-3 " на Луната.

Съобщението е съпроводено от фотография на лунната повърхнина, на която се разграничават редица дребни кратери.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР