Индийската мисия навлезе в орбитата на Слънцето след четиримесечно пътешествие

...
Индийската мисия навлезе в орбитата на Слънцето след четиримесечно пътешествие
Коментари Харесай

Индийската мисия Aditya-L1 успешно навлезе в орбитата на Слънцето

Индийската задача навлезе в орбитата на Слънцето след четиримесечно странствуване - последният триумф в упоритостите на най-многолюдната страна в света за галактически проучвания, пише  The Guardian .

Мисията Aditya-L1 е изстреляна през септември и носи набор от принадлежности за премерване и наблюдаване на най-външните пластове на Слънцето.

Индийският министър на науката и технологиите Джитендра Сингх съобщи в обществените мрежи, че сондата е достигнала последната си орбита, " с цел да открие тайните на връзката сред Слънцето и Земята ".

Съединени американски щати и Европейската галактическа организация са изпратили голям брой сонди до центъра на Слънчевата система, като се стартира с програмата " Pioneer " на НАСА през 60-те години на предишния век. Япония и Китай също изстреляха свои лични задачи за слънчеви наблюдения в околоземна орбита.

Последната задача на Индийската организация за галактически проучвания обаче е първата задача на азиатска страна, която ще бъде изведена в орбита към Слънцето.

Индийският министър-председател Нарендра Моди приветства това като следващата забележителност в галактическата стратегия на страната. " Това е доказателство за неуморната отдаденост на нашите учени ", съобщи той в обществените мрежи. " Ние ще продължим да преследваме нови граници на науката в интерес на човечеството ".

Aditya-L1 (Адитя), носеща името на хиндуистко слънчево провидение, е минал 932 1,5 млн. км от Земята - към момента единствено 1% от дистанцията сред Земята и Слънцето. Сега тя се намира в точка (Лагранж 1), в която гравитационните сили на двете небесни тела се обезвреждат, което ѝ разрешава да остане в постоянна околослънчева орбита.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР