Индийската космическа програма иска да отиде на място, където никоя

...
Индийската космическа програма иска да отиде на място, където никоя
Коментари Харесай

Търсенето на гориво за трилиони долари на Луната

Индийската галактическа стратегия желае да отиде на място, където никоя страна не е достигала преди - на южната страна на луната. И откакто стигне до такава степен, ще изследва капацитета за рандеман на източник на нуклеарна сила без боклуци, който може да коства трилиони долари, споделя Bloomberg.

Индийската организация за галактически проучвания ще изпрати спускаем уред и роботизиран всъдеход през есента, с цел да изследват девствената територия на лунната повърхнина и да проучват пробите от кората за признаци на вода и хелий-3.

Този изотоп се среща в лимитирано количество на Земята, само че е толкоз несметен на Луната, че теоретично би могъл да посрещне международните енергийни потребности за 250 години, в случай че бъде употребен.

" Страните, които имат потенциал да донесат този източник от Луната на Земята, ще диктуват процеса. Не желая да бъда единствено част от тях, желая да ги повеждам ", окуражен е К. Сиван, ръководител на Индийската организация за галактически проучвания.

Състезание сред страни и милиардери

Мисията ще затвърди позицията на Индия измежду флота от откриватели, които се състезават за Луната, Марс и оттатък това за научни, търговски или военни облаги. Правителствата на Съединени американски щати, Китай, Индия, Япония и Русия се състезават със започващи компании и милиардери като Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън, с цел да изпратят в космоса спътници, роботизирани спускаеми апарати, астронавти и туристи.

Приземяването на роботизиран всъдеход е една от стъпките, планувани в програмата на индийската НАСА, която включва разполагането на галактическа станция в орбита и евентуално индийски екипаж на луната. Правителството към момента не е определило времева рамка за тези смели хрумвания.

" Ние сме подготвени и чакаме. " Подготвихме се да се наемем с тази съответна стратегия ", твърди Сиван, инженер по аеронавтика, който се причислява към галактическата организация през 1982 година

Китай е единствената страна, която изпрати спускаем уред и роботизиран всъдеход на Луната през този век с задачата си " Чанги 3 " през 2013 година Китайците възнамеряват да се завърнат по-късно тази година, като изпратят сонда до неразучена далечна страна.

В Съединени американски щати президентът Доналд Тръмп подписа инструкция, която приканва астронавтите да се върнат на Луната, а препоръчаният бюджет на НАСА от 19 милиарда $ за актуалната фискална година приканва за изпращане на орбитален лунен сателит до началото на 2020 година

Прогнозният бюджет на индийската организация е над 10 пъти по-малък - към 1.7 милиарда $ - само че постигането на огромни подвизи на евтина цена е признак на организацията от 60-те години на предишния век. Предстоящата задача ще коства единствено към 125 млн. $.

 Индия възнамерява да строи жилища на Луната
Индия възнамерява да строи жилища на Луната

Тя ще изследва естествения сателит на Земята още тази година

За повторно към Луната

Това няма да бъде първата задача на Индия до Луната. Корабът " Чандраяан-1 ", който излетява през октомври 2008 година, прави над 3400 обиколки на лунната орбита и изстрелва сонда, която за пръв път открива молекули с вода на повърхността.

Предстоящото изстрелване на " Чандраяан-2 " включва орбитален сателит, спускаем уред и правоъгълен всъдеход с 6 колела. Превозното средство, задвижвано от слънчева сила, ще събира информация в продължение на минимум 14 дни и ще покрива повърхност с радиус от 400 метра.

Всъдеходът ще изпрати изображения до спускаемия уред, а той ще ги препраща до Индийската организация за галактически проучвания за разбор.

Гориво за трилиони долари

Основна цел обаче е да се търсят находища на хелий-3. Слънчевите ветрове са бомбардирали Луната с големи количества хелий-3, тъй като за разлика от Земята тя не е предпазена от магнитно поле.

Наличието на хелий-3 се удостоверява в пробите от луната, донесени от задачите на Аполо. Астронавтът на Аполо 17 Харисън Шмит - геолог, който стъпва на Луната през декември 1972 година, е разпален последовател на добиването на хелий-3.

" Смята се, че този изотоп би могъл да обезпечи по-безопасна нуклеарна сила в реактор с термоядрен синтез, защото той не е радиоактивен и няма да създава рискови боклуци ", споделя Европейската галактическа организация.

Твърди се, че на Луната има към 1 млн. метрични тона от хелий-3, въпреки че единствено към 1/4 от тях могат да бъдат докарани на Земята, показва Джералд Кулчински, шеф на Института по технология на термоядрения синтез в Университета Уисконсин-Мадисън и някогашен член на Консултативния съвет на НАСА.

Това е изцяло задоволително да задоволи актуалните енергийни потребности на света за най-малко 2, а може би даже 5 века, твърди Кулчински. Той прави оценка цената на хелий-3 на към 5 милиарда $ на звук, което значи, че 250 000 тона ще костват трилиони долари.

Разбира се, съществуват редица спънки за превъзмогване, преди да може да се употребява материалът - в това число логистиката на събирането и предаването назад на Земята и построяването на централи за термоядрен синтез за преобразяване на материала в сила. Разходите за това биха били необикновено високи.

" Ако това може да се реализира, Индия би трябвало да бъде част от това изпитание. Ако цената има смисъл, то без никакво подозрение ще се трансформира в нещо революционно ", споделя Лидия Пауъл, началник на Центъра за ръководство на ресурсите в мозъчния концерн Observer Research Foundation в Ню Делхи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР