Индийската киноиндустрия Боливуд, която отдавна е част от културната тъкан

...
Индийската киноиндустрия Боливуд, която отдавна е част от културната тъкан
Коментари Харесай

Индийският Боливуд пред най-голямата криза в историята си

Индийската киноиндустрия Боливуд, която от дълго време е част от културната тъкан на страната с 1,4 милиарда души население, е изправена пред най-голямата рецесия в историята си, защото стрийминг услугите и съперниците, които не са на хинди, крадат от блясъка ѝ.

Южноазиатският колос създава приблизително към 1600 кино лентата годишно, повече от всяка друга страна, като в блестящия Боливуд почитателите почитат филмовите звезди като богове, а тълпите се тълпят на министър председателите.

Сега обаче киносалоните са затихнали, даже и в основния център на Боливуд - Мумбай, където касовите доходи са намалели, откакто бяха анулирани рестриктивните мерки поради Covid.

" Това е най-тежката рецесия, с която в миналото сме се сблъсквали ", сподели пред Агенция Франс Прес ветеранът Манодж Десай, притежател на киносалон в Мумбай. Някои прожекции са били анулирани поради липса на аудитория, сподели той.

Обикновено мегазвездата Акшай Кумар има по три кино лентата в годината. Другият звезден артист Аамир Хан, лице на някои от най-успешните индийски филми, не съумя да притегли публиката с римейка на " Форест Гъмп " - " Лаал Сингх Чадда ".

От повече от 50-те кино лентата на Боливуд, излезли на екран през миналата година - по-малко от нормалното поради пандемията - единствено една пета са постигнали или надминали плануваните доходи, споделя медийният анализатор Каран Таурани от Elara Capital. Преди пандемията този % е бил 50%. За разлика от тях, няколко кино лентата на езика телугу, прочут още като Толивуд - южноиндийски съперник на Боливуд на хинди - се изкачиха на върха.

Смущаващо е, че към половината от боксофис приходите на филмите на хинди език от януари 2021 година до август тази година са били дублирани южни оферти, споделя основният стопански консултант на Държавната банка на Индия Сумия Канти Гош в скорошен отчет.

" Боливуд, след десетилетия на описване на истории наподобява се намира в точка на спад, друга от всяко друго разтърсване, с което се е сблъсквал преди ", написа Гош.

Боливуд, както и други кино промишлености, пострада от възхода на стрийминга, който стартира преди пандемията, само че се разрасна, когато милиони индийци бяха принудени да останат у дома. Около половината от популацията на Индия има достъп до интернет, а стрийминг услугите, в това число интернационалните играчи като Netflix, Amazon Prime и Disney+ Hotstar, имат 96 милиона абонамента, съгласно оценка на държавното управление.

Някои филми, пуснати по време на локдауна, отидоха напряко в тези платформи, до момента в който други се появиха на дребните екрани единствено няколко седмици след дебюта си в кината.

Според анализатори, в случай че месечните абонаменти за стрийминг са по-ниски или сравними с цената на един билет - 100-200 рупии (1,20-2,50 долара) в кината с един екран и повече в мултиплексите - сензитивната към цената аудитория заобикаля киносалоните. Времената са толкоз тежки, че INOX и PVR, два от най-големите оператори на мултиплекси в Индия, оповестиха сливането си през март, с цел да " основат мащаб ". Междувременно клиентите бяха осведомени с локално и световно стрийминг наличие от южни компании на езиците телугу, тамил, малаялам и канадски, които към този момент имат легиони от предани локални почитатели.

" Регионалното кино не излизаше оттатък границите си. Но в този момент внезапно всички започнаха да гледат малаяламско или махараштрийско кино и тогава осъзнаваш, че има режисьори, които описват по-интересни истории ", споделя филмовият критик Раджа Сен.

Критиците също по този начин упрекват Боливуд, че прави елитарни филми, които не намират отзив в страна, в която 70% от популацията живее отвън градовете.

В същото време мегахитовете на Толивуд " Пушпа: Възходът " и " RRR " акцентират героизма на елементарните хора, като в същото време сервират на публиката образни спектакли, по-големи от живота, със запаметяващи се песни и танци.

Подобни формули от дълго време са в основата на Боливуд, само че филмовите критици споделят, че южняшките кандидати ги реализират по-добре.

" За да притеглим хората в киносалоните, би трябвало да създадем прекарване за описване на истории, което не може да бъде възпроизведено у дома ", споделя операторът на няколко кина и търговски анализатор Акшайе Рати.

Успехът в боксофиса, когато основния воин е звезда, към този момент не е обезпечен, сподели Таурани, който дефинира последните компликации на Боливуд като " тревожни ".

" Мисля, че публиката към момента желае звездата, само че тя желае звездата да взе участие във филм със завладяващо наличие ", добави той.

Кумар, именуван " еднолична промишленост " поради своята плодовитост, съобщи: " Ако моите филми не работят, това е наша виновност, моя виновност. Аз би трябвало да направя промени, би трябвало да схвана какво желае публиката ".

Към проблемите на Боливуд се прибавят и многократните акции в обществените медии против някои филми, проведени от десни хиндуисти, в това число против римейка на " Форест Гъмп ". Неотдавна се появиха апели за бойкотиране на новия филм " Брамастра " поради мненията на звездата Ранбир Капур за ястие на говеждо преди няколко години. Кравите се считат за свещени от индусите.

Истинският проблем, споделиха пред Агенция Франс Прес фенове пред едно от кината в Мумбай, е, че доста боливудски филми просто не са задоволително положителни.

" Историята би трябвало да е добра и наличието би трябвало да е положително, тъй че хората да желаят да гледат ", сподели 22-годишната студентка Прети Савант. " Ето за какво хората не идват да гледат филми ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР