Индийската безпилотна космическа станция за слънчеви изследвания Адитя-L1 започна да

...
Индийската безпилотна космическа станция за слънчеви изследвания Адитя-L1 започна да
Коментари Харесай

Индийската космическа станция „Адитя-L1“ започна да изучава слънчевия вятър

Индийската безпилотна галактическа станция за слънчеви проучвания „ Адитя-L1 " стартира да изследва слънчевия вятър, заяви „ Индия тудей ".

Според Индийската организация за галактически проучвания (ISRO), йонният спектрометър за безоблачен вятър SWIS (Solar Wind Ion Spectrometer) е почнал да работи в станцията.

„ Спектрометърът за йони на слънчевия вятър e вторият инструмент в потребния товар на станцията като част от системата на опита за частици на слънчевия вятър ASPEX (Aditya Solar Wind Particle Experiment), който към този момент работи ", уточни ISRO.

Според тази информация два инструмента вземат участие в опита за проучване на слънчевия вятър: SWIS и STEPS (Suprathermal and High-Energy Particle Spectrometer). Според ISRO STEPS е почнал да действа на 10 септември, а SWIS е задействан в събота.

Така и двата инструмента за проучване на слънчевия вятър към този момент работят обикновено.

„ Адитя-L1 " беше пусната на 2 септември т. година Планира се през януари 2024 година станцията да бъде изведена в околослънчева орбита в региона на точката на Лагранж (точка L1) на системата Слънце-Земя на разстояние почти 1,5 милиона км от Земята. В този миг автоматизираната станция ще бъде неподвижна по отношение на Земята и Слънцето. Там в никакъв случай няма слънчеви затъмнения и ще може свободно да се следи звездата и да се записва нейното лъчение. Освен това устройството ще бъде ситуирано надалеч от магнитното поле на Земята и по този начин ще се избегнат разстройства по време на измерванията.

Станцията е оборудвана със седем проучвателен системи за проучване на разнообразни параметри на Слънцето. Мисията на апарата е да изследва потока от частици, идващи от звездата (слънчев вятър), да мери магнитното поле, да учи слънчевата корона и динамичността на изхвърлянето на коронална маса, както и да учи слънчевите фотосфера и хромосфера и да мери съмненията в слънчевата радиация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР