Индийската авиокомпания Air India обяви, че е договорила придобиването на

...
Индийската авиокомпания Air India обяви, че е договорила придобиването на
Коментари Харесай

Air India поръча 495 самолета - най-голямата сделка в историята

Индийската самолетна компания Air India разгласи, че е договорила придобиването на 470 самолета от " Ербъс " и " Боинг " - най-голямата договорка в историята на гражданската авиация.

Компанията ще купи 220 пътнически самолета от " Боинг " и 250 от " Ербъс ". Поръчката включва 210 теснофюзелажни самолета A320neo и 40 широкофюзелажни A350, които Air India ще употребява по " свръхдълги направления ", сподели ръководителят на притежателя й " Тата " Н Чандрасекаран.

" Боинг " ще достави 190 737 MAX, 20 от своите 787 Dreamliners и 10 мини-джъмбо 777X.

Заедно с други 25 самолета " Ербъс ", които ще бъдат наети за посрещане на непосредствени потребности, общото придобиване доближава 495 самолета, оповестява Ройтерс.

Ренесансът на самолетната компания под конгломерата " Тата " разчита на възходящата си база от летци и огромната диаспора в Индия по света, с цел да се състезава за това, което скоро ще бъде пазарът на най-многолюдната страна в света.

Новият основен изпълнителен шеф Кембъл Уилсън работи, с цел да възроди репутацията на Air India на самолетна компания от международна класа и да се отърси от имиджа й на изоставаща и запусната компания със застаряващ флот и неприятно обслужване.

Поръчката на Air India надвишава комбинираната договорка на American Airlines за 460 самолета " Ербъс " и " Боинг " преди повече от десетилетие.

 Авиоиндустрията се готви за полети с един водач Авиоиндустрията се готви за полети с един водач

Първи се чакат да дойдат 25 чисто нови самолета Boeing 737 MAX и шест " Ербъс " A350 през втората половина на 2023 година, като доставките ще се усилят през 2025 година и по-късно.

Сделката ще коства десетки милиарди долари в неустойчив миг за самолетните колоси, които са изправени пред възходящ промишлен и екологичен напън, написа Ройтерс.

" Това е значимо за промишлеността, защото поради неотдавнашната турбуленция на китайския пазар, различният пазар за напредък е Индия ", сподели самостоятелният авиационен консултант Бертран Грабовски.

" Индия изпраща мощен политически сигнал, че желае да остане привързана към Запада в миг, когато позицията й за съветските наказания изглеждаше двусмислена ", сподели Грабовски.

Сделката включва огромна комерсиална облага за производителя на мотори CFM International, взаимно дружество сред " Дженерал електрик " и френската " Сафран ". Той е определен да задвижва 210 теснофюзелажни самолета " Ербъс " пред съперника Pratt & Whitney, до момента в който моторите на по-големите самолети ще бъдат на " Дженерал електрик " или английския " Ролс Ройс ".

Air India в миналото беше известна със своите охолно украсени самолети и звездно обслужване, само че репутацията й падна в средата на 2000-те години с повишаването на финансовите й проблеми.

Рекордната поръчка има за цел да я нарежда в лигата на огромните световни самолетни компании и да я направи авторитетен клиент за производителите на самолети и за доставчиците в миг, когато на индийския пазар се следи скок на пътуванията след COVID-19.

Поръчката отразява тактика за възвръщане на стабилен дял от пътуванията сред индийската диаспора и градове като Ню Делхи и Мумбай, които сега са доминирани от задгранични съперници като " Емирейтс ", написа Ройтерс.

Сделката ще укрепи позициите на Air India в конкуренцията локалния водач IndiGo, който има мажоритарен дял от индийския пазар и мощна позиция в районните полети.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР