Индия винаги е била приятелска страна за България. Свързват ни

...
Индия винаги е била приятелска страна за България. Свързват ни
Коментари Харесай

Индия е изключително важен партньор за България, смята президентът Радев

Индия постоянно е била другарска страна за България. Свързват ни исторически връзки в дух на другарство и конструктивност. Индия е извънредно значим сътрудник за България. Това сподели президентът Румен Радев на взаимните изказвания с индийския президент Рам Нат Ковинд, който е на държавно посещаване в България до 6 септември. По-рано през днешния ден индийският държавен беше посрещнат с военни почести на площад " Св. Ал. Невски ".

Възстановяваме разговора на най-високо политическо равнище след 15-годишна пауза. Това посещаване е извънредно значимо за развиването на съдействието сред нашите две страни, тъй като е предусловие за развиване на връзките във всички области от съвместен интерес - търговия, стопанска система, просвета и обучение, вложения, туризъм, културен продан, сподели президентът Румен Радев, който също по този начин подсети, че Индия се оформи като световен фактор в международната стопанска система освен поради размера на стопанската система си, само че поради извънредно високия си и резистентен ритъм на икономическо развиване, изключително в области с висока добавена стойност като осведомителните технологии, връзките, отбранителната промишленост, фармацията, проучванията на космоса, приложни научни проучвания. Това са били и областите, които двамата президенти са разискали като изключително перспективни за по-нататъшното съдействие.

Радев означи също тежестта на Индия в системата на интернационалните връзки, освен поради популацията й, което е към 1 милиарда и 300 млн. души, само че и поради дейната и градивна външна политика в дух на разговор, мир, добросъседство и битка против световния тероризъм.

Двамата президенти са разискали двустранните връзки в региона на стопанската система и търговията, където по думите на Радев има приемлива правно-нормативна рамка, само че резултатите изрично не удовлетворяват. Стокообмен от порядъка на 200-250 млн. $ годишно са надалеч от нашите благоприятни условия, добави българският президент. Позицията беше споделена и от индийския президент, който сподели, че и двамата са съгласни, че би трябвало доста да се усъвършенства икономическото партньорство, с цел да може то да отразява задълбочеността и солидността на политическите връзки.

Като означи бързия растеж на индийската стопанска система, президентът Ковинд уточни, че България може да бъде основен сътрудник за Индия в бранша на защитата, както и в други области.

Сред разискваните от двамата президенти тематики е била и опцията за разкриване на директна авиолиния сред двете страни. Традиционно положителни са двустранните връзки в региона на отбранителната промишленост, научните проучвания в нея, сподели също президентът Радев. Двамата са разискали опцията за съдействие и във военното обучение.

Взаимоотношенията сред България и Индия се коренят надалеч в историята. Имаме солидна основа и на нея би трябвало да изградим едно модерно партньорство, учредено на споделени демократични полезности и ангажимент към световния мир и сигурност, сподели президентът Рам Нат Ковинд. Той уточни, че са разискали всички аспекти на двустранните връзки, като са препотвърдили уговорката за разширение на партньорството в региона на стопанската система, защитата, науката, технологиите, образованието, културата.

Преди изказванията в наличието на двамата президенти в Гербовата зала на " Дондуков " 2 бяха подписани няколко двустранни документа - Меморандум за съдействие в региона на туризма; Меморандум за съгласие сред Индийския съвет за културни връзки и СУ " Св. Климент Охридски " за гост-преподавател по хинди; Меморандум за съдействие сред Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика и Глобалния център за съдействие по нуклеарна енергия; Програма за съдействие в региона на науката и технологиите за интервала 2018-2021 година. А на почналия през днешния ден двустранен бизнес конгрес в София е бил подписан също Меморандум за съгласие сред Българската организация за вложения и " Инвест Индия ". Президентът Радев посочи значимостта на подписаните съглашения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР