Индия смята да вземе още една подводница на лизинг от

...
Индия смята да вземе още една подводница на лизинг от
Коментари Харесай

Индия смята да вземе още една подводница на лизинг от Русия

Индия счита да вземе още една подводница на лизинг от Русия. Цената е 3,3 милиарда $, написа "РБК ", като се базира на индийски медии.

Според изданието "Индия тудей " Москва и Делхи завършват договарянията за лизинг на още една съветска подводница от клас "Шчука-Б " с изключение на взетата към този момент под аренда атомна подводница "Нерпа " от същия клас. През 2012 година тя бе включена в индийските военноморски сили с името "Чакра ". Тогава Индия заплати за 10-годишен лизинг над 900 милиона $.

По данни на "Индия тудей " предходната седмица от Русия се е върнала делегация индийски военни и финансисти, огледали атомните подводници "Братск " и "Самара ", които сега са на ремонт в Северодвинск. Щом военноморското командване в Делхи направи своя избор, съответната подводница ще бъде ремонтирана радикално и ще бъде заменен нейният нуклеарни реактор. Делхи е склонил да заплати желаната сума. Това ще е най-голямата договорка на Москва с Индия след контракта за покупка на съветски зенитни комплекси С-400 за 5,4 милиарда $, се споделя в публикацията.

Азиатската страна няма личен атомен подводен флот. През 2009 година тя съумя да спусне на вода първата си атомна подводница лично произвеждане "Арихант ", способна да изстрелва балистични ракети. След шест години тя бе призната на въоръжение, а през 2018 година излезе от строя заради щета, писа изданието "Хинду ", представено в "РБК ".

На 5 ноември бе обявено, че първата издигната в Индия подводница с нуклеарен мотор наскоро е направила първото възпиращо наблюдаване. Така при положение на вражеска офанзива Делхи към този момент разполага с благоприятни условия да изстрелва нуклеарни оръжия от суша, въздух и море.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР