Индия ще измести Китай през 2023 г. по брой на

...
Индия ще измести Китай през 2023 г. по брой на
Коментари Харесай

8 млрд. души ще изхранва Земята от днес, България се топи на...

Индия ще измести Китай през 2023 година по брой на популацията

 

Населението на Земята ще нараства стремглаво, а продължителността на живота ще доближи рекордните 77,2 години до 2050 година Това оповестиха учени малко преди раждането на 8-милиардния гражданин на света. Ключовото събитие се чака да е през днешния ден, разгласи Организация на обединените нации, написа.

Анализи демонстрират, че човечеството е към този момент три пъти повече от скромните 2,5 милиарда през 1950 година В същото време страните на Балканите са едни от най-бързо свиващите се народи, отпред с българите. Данни за интервала 2022-2050 година сочат, че дружно със Сърбия и балтийските страни ние сме най-застрашени от изгубване. Очаква се да загубим над 22% от популацията си.

Индустриализацията е отговорна за внезапното повишаване на международното население, настояват специалисти. През 1700 година светът е дом на 700 млн. души. 100 години по-късно към този момент са били 950 млн. В началото на XX век е 1,6 милиарда - увеличавайки се съвсем двойно.
2000-тата година хората към този момент са 6 милиарда,
а тази седмица - едвам 22 години по-късно, се отбелязва раждането на 8-милиардния човек.

Докато в едни страни броят на хората стремглаво понижава на фона на застаряващо население и ниска раждаемост, Китай и Индия не престават да се съревновават да бъдат най-многобройни в света. Очакванията са Индия да измести Китай през 2023 година

Тогава следва и Китай да изпита безспорен спад на популацията си. Двете страни са представители на регионите с максимален брой поданици в света, като във всяка от тях сега живеят по към 1,4 милиарда души.

Има обаче съответна причина Китай да отстъпи челното място и тя се дължи на задачата, която управляващите си бяха сложили да лимитират безразборното повишаване на популацията. От 1980 година до 2015 година на всяко китайско семейство беше разрешено да има не повече от едно дете.

За втора поредна година пък се следи стесняване в броя и на жителите на Европейски Съюз. Според Евростат популацията на 27-те страни членки към януари тази година е 446,8 милиона души. То е намаляло с близо 172 000 по отношение на 2021 година и с над 656 000 от януари 2020 година Причина за това е, че в съюза към този момент има
над 2 млн. смъртни случая
от COVID-19, наред с фактори като застаряващо население и релативно ниски равнища на раждаемост.

Броят на смъртните случаи стартира да изпреварва ражданията в Европейски Съюз още преди десетилетие, само че имиграцията оказа помощ да се компенсира разликата до първата година от пандемията.

Предишният път, когато Европейски Съюз записва спад на популацията, беше през 2011 година Това е единственият случай от 1960 година насам. Според Евростат наклонността ще се резервира през идните години. Повече от половината държави-членки на Европейски Съюз, означават нарастване на популацията, като Франция е отпред, следвана от Нидерландия и Швеция. Това се дължи обаче на миграция. Италия, Полша и Румъния пък записват максимален спад в броя на жителите си.

Очаква се международното население да нарасне до към 8,5 милиарда през 2030 година и да добави 1,18 милиарда през идващите две десетилетия, достигайки 9,7 милиарда през 2050 година До 80-те години на този век се чака да ударим пик от 10,4 милиарда души - съществено повишаване, което ще сложи света пред тежки провокации като продоволствена рецесия, дефицит на вода и привършване на естествени запаси.

Прогнози сочат, че сред 2022 година и 2050 година популацията на планетата ще бъде съсредоточено единствено в 8 страни, които не са част от напредналия свят - ДР Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР