Индия приема съботната атака на бойците от радикалното палестинско движение

...
Индия приема съботната атака на бойците от радикалното палестинско движение
Коментари Харесай

Индия заклейми атаката на Хамас като терористична и се обяви за независима Палестина

Индия приема съботната офанзива на бойците от радикалното палестинско придвижване " Хамас " против Израел за " терористична ", съобщи през днешния ден представител на външното министерство на страната, която в същото време съобщи още веднъж отдавнашната си позиция в поддръжка на основаването на самостоятелна Палестина, съобщи Българска телеграфна агенция. " Ние гледаме на случилото се като на терористична офанзива ", сподели представителят.

Израел се зарече да унищожи ислямисткото придвижване " Хамас ", което управлява линията Газа, в акт на възмездие за едно от най-смъртоносните набези против неговата територия. Израел сложи линията Газа под обсада и извърши най-мащабната бомбардировка в 75-годишната история на израелско-палестинския спор. Досега двете воюващи страни са дали общо над две хиляди и петстотин жертви, показва Ройтерс.

Изявленията на индийския представител са първото заявяване на поддържаната от Индия позиция за основаване на самостоятелна палестинска страна откогато се развихри последният спор сред Израел и " Хамас ", избухнал на 7 октомври.

" Индия постоянно е била за възобновяването на директните договаряния за основаването на неприкосновена, самостоятелна и витална Държава Палестина, съществуваща в сигурни и интернационално приети граници, един до друг, в мир с Израел ", сподели на конференция представителят на министерството на външните работи на Индия Ариндам Багчи, представен от Ройтерс.

Непосредствено след нападението на " Хамас " индийският министър-председател Нарендра Моди изрази своя потрес от " терористичните офанзиви против Израел ".

" Ние сме солидарни с Израел в този тежък миг ", написа Моди в обществената платформа " Екс " (бивша " Туитър " ), като изрази това мнение и в телефонния си диалог с израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху във вторник.

Индия откри дипломатически връзки с Израел чак през 1992 година, само че от този момент двете страни се приближиха до стратегическо партньорство, като в това време Индия надигаше все по-рядко глас в поддръжка на самостоятелна палестинска страна, показва Ройтерс. В подтекста на ескалиралата неприязън и израелските бомбардировки по протежението на линията Газа обаче, Индия разгласи, че " е всеобщо обвързване да се съблюдава интернационалното филантропично право ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР