Индия поиска от Канада да изтегли около 40 дипломатически служители

...
Индия поиска от Канада да изтегли около 40 дипломатически служители
Коментари Харесай

Индия поиска от Канада да изтегли десетки дипломатически служители - доклади

Индия изиска от Канада да изтегли към 40 дипломатически чиновници от Индия, съгласно отчетите, в внезапна ескалация от седмица -дълга рецесия.

Онези, които останат след 10 октомври, ще изгубят дипломатическия си имунитет, първи заяви Financial Times.

Миналия месец Канада съобщи, че Индия може да стои зад убийството на сикхски сепаратистки водач на канадска земя, което Индия отхвърли.

An Служител на индийското външно министерство сподели на BBC, че няма какво да разяснява.

Канада има доста повече дипломати в Делхи, в сравнение с Индия в Отава, и след експлоадирането на тази рецесия Индия изиска от Канада паритет в своите дипломатически задачи.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо сподели пред кореспонденти във вторник, че не се стреми да ескалира разрива с Индия.

„ Ние ще продължим да се ангажираме отговорно и градивно с държавното управление на Индия “, сподели той.

Напрежението се ускори сред двете страни, които исторически са имали близки връзки, откакто господин Трюдо сподели през септември, че Индия може да стои зад убийството на Хардип Сингх Ниджар от 18 юни.

Той беше канадски жител, убит в автомобила си от двама маскирани въоръжени мъже пред сикхски храм в Британска Колумбия.

Индия го дефинира като терорист през 2020 година

Как връзките сред Индия и Канада се трансфораха в обществена омраза. Трюдо, изправен пред студената действителност след самотна седмица на международната сцена

Г-н Трюдо сподели на канадския парламент, че разследващите организации на страната са следствие дали „ сътрудници на държавното управление на Индия “ са забъркани в убийството на Ниджар.

Докато Индия отхвърли обвиняването, външното министерство по-късно съобщи, че е готово да погледнете всяка съответна информация, споделена от Канада.

Оттогава и двете страни са експулсирали по един посланик от другата нация.

На 21 септември Индия спря издаването на визи на канадски жители, базирайки се на „ закани за сигурността “ в своите задачи в Канада.

Говорителят на външното министерство Ариндам Багчи също сподели, че Индия търси " тъждество в ранга и дипломатическа мощ " сред дипломатическите задачи на двете страни.

" Това се търси заради канадска дипломатическа интервенция в нашите вътрешни работи ", сподели той.

Канада също разгласи, че понижава личния състав си в Индия, като сподели, че някои дипломати са получили закани в обществените медии.

" В светлината на актуалната среда, в която напрежението са се повишили, подхващаме дейности, с цел да подсигуряваме сигурността на нашите дипломати “, се споделя в изказване.

Визовите услуги на Канада остават отворени в Индия.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > Съединени американски щати, Обединеното кралство и Австралия приканиха Делхи да сътрудничи на следствието на Канада.

Индийското държавно управление постоянно реагира внезапно към настояванията на сикхските сепаратисти в западните страни за Халистан или обособена татковина на сикхите. Ниджар гласно поддържа придвижването Халистан.

Движението, което доближи своя връх в Индия през 80-те години на предишния век с нечовечен протест, концентриран в индийския щат Пенджаб, обитаем с болшинство сикхи, беше потушено със мощ.

BBC News India към този момент е в YouTube. Щракнете тук, с цел да се абонирате и да гледате нашите документални филми, пояснения и функционалности.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР