Индия култивира ориз преди Китай. Оризът е една от най-произвежданите

...
Индия култивира ориз преди Китай. Оризът е една от най-произвежданите
Коментари Харесай

Индия култивира ориз преди Китай

Индия култивира ориз преди Китай. Оризът е една от най-произвежданите зърнени култури в света и е главен източник за изхранването на половината от популацията на планетата.

Доскоро се смяташе, че всички модерни сортове ориз произлизат от долината на Яндзъ в Китай. Последните доказателства обаче сочат, че цивилизацията на Инд е приготвяла оризови ястия с къри още преди 5000 години.

Някои доказателства от вкаменени остатъци от оризови зърна, открити при разкопки в Китай, Индия и Виетнам, допускат, че развъждането на ориз е почнало още преди към 10 000 години, макар че археологическите и генетични доказателства допускат, че опитомяването на ориза е по-ново събитие.

Нови доказателства сочат, че оризът е бил обработен първо в Индия. Това съвпадало с времето, когато китайците занапред започвали да употребяват комплицирани аграрни способи.

Още по-интригуващо е, че това се е случило още през 2800 година прочие н. е., през бронзовата ера.

Древните поданици на Инд са били опитни земеделци. В градовете им са живеели над 40 000 души. Усъвършенстваните аграрни способи им разрешавали да добиват повече храна. Увеличаването на производството на храни означавало, че те могат да усилят популацията си и също по този начин им разрешавало да търгуват със артикули с други цивилизации. Това подсигурило бърз напредък и разширение.

Индия от дълго време употребява комплицирани тактики за доста култури, които улесняват земеделието. През лятото отглеждали ориз, просо и фасул, а през по-студения сезон прекосявали към развъждане на култури като пшеница и ечемик. Тези аграрни практики осигурявали на индийците разнообразна диета.

Откритията и пробите демонстрират, че индийците са опитомили ориза преди други огромни цивилизации от това време, като античен Египет и династията Шан в Китай.

Две съществени сортови групи в рамките на  O ryza sativa  ,  indica  и  japonica   , са били приети от антични времена от доста разнообразни етнически групи.

Университетът в Кеймбридж организира проучвания от 2008 година, които демонстрират, че тази антична цивилизация е отглеждала и доставяла пазари на ориз от хиляди години. Съавторът на проучването доктор Дженифър Бейтс споделя, че са разкрили изцяло нов питомен подвид на Oryza Indica в Южна Азия.

Геномът на Oriza Indica e доста сходен на този на Japonika, само че вирее в по-горещия климат на Южна Азия. Това е разликата от китайския Oryza sativa japonica. Д-р Бейз признава, че развъждането на ориз във влажни зони е по-продуктивно. Oryza japonica се появява към 2000 година пр.н.е. Видът, който тя и нейният екип откриват, вирее от изсъхнало до влажно – смесено земеделие Oryza sativa indica.

Нейните проучвания демонстрират, че Индия към този момент е имала открита просвета на развъждане на ориз, преди китайската техника да бъде въведена и открита.

 

Индия култивира ориз преди Китай

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР