Индия даде началото на местни избори в централния щат Чатисгарх

...
Индия даде началото на местни избори в централния щат Чатисгарх
Коментари Харесай

Индия гласува в ключови местни избори, измерващи подкрепата за опозицията, премиер Моди

Индия даде началото на локални избори в централния щат Чатисгарх и североизточния щат Мизорам, което ще бъде значим знак за националното въодушевление преди идната година общи избори.

В гласуването, което стартира във вторник, индийската опозиционна Конгресна партия се изправя против индуистката националистическа Бхаратия Джаната партия (BJP) на премиера Нарендра Моди.

Продължете да четете

лист с 4 елементаИндия отваря още веднъж визовите услуги за канадци, успокоявайки дипломатическия спор Как удивително кастово броене в Индия заплашва властта на Моди Произраелските манифестации са позволени в Индия, само че палестинската взаимност е потушена Индия употребява рекомендациите на FATF против гражданското общество завършек на списъка

Докато изборите ще приключат до вечерта в Мизорам, Чатисгарх ще види втората фаза на гласуването на 17 ноември, дружно с изборите в прилежащия щат Мадхя Прадеш. Гласуването в още два щата – западен Раджастан и южна Телангана – ще се организира надлежно на 23 ноември и 30 ноември. Гласовете от всичките пет щата ще бъдат преброени на 3 декември.

Опозиционната Конгресна партия държи властта в Раджастан и Чатисгарх. BJP на Моди ръководи Мадхя Прадеш, до момента в който неговият районен съдружник поддържа властта в Мизорам. Telangana се ръководи от мощна районна партия Bharat Rashtra Samithi (BRS), известна преди като Telangana Rashtra Samithi.

Конгресът образува национална коалиция от към този момент разграничени опозиционни партии, наречена Индийски народен приобщаващ алианс за развиване (ИНДИЯ), с цел да ограничи все по-мощното въздействие на Моди.

Икономически битки

Моди и други високопоставени водачи на BJP, както и висши политици от Конгреса, в това число неговия някогашен началник Рахул Ганди, пътуваха из петте щата в напрегната предизборна акция, пробвайки се да завоюват гласоподавателите, като им оферират дотации, освобождение от заеми и гаранции за претовареност.

Моди и неговата партия остават известни в народен мащаб след близо 10 години на власт и изследвания сочат, че се чака той да завоюва трети мандат като министър-председател.

Но неговата партия е изправена пред тежки провокации във всичките пет щатски избори, където въпроси като възходящата безработица и инфлацията евентуално ще тревожат жителите.

Междувременно Конгресът се надява да възвърне властта в тези щати преди националните избори. Тя разгласи обществени схеми за дами и фермери в щати, където е в директна конкуренция с BJP.

По време на деветте си години на власт Моди консолидира обсега на BJP в Северна и Централна Индия. Партията обаче е изправена пред тежки провокации в щати, където районните партии имат въздействие.

В последните изследвания на публичното мнение Конгресът смъкна локалните държавни управления на BJP на избори в южната част на Карнатака и северната част на Химачал Прадеш, накърнявайки имиджа на ръководещата партия за непобедимост.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР