Индивидуалните основни заплати на всички учители се повишават с 8.4%

...
Индивидуалните основни заплати на всички учители се повишават с 8.4%
Коментари Харесай

Вдигат учителските заплати с 8.4% след Нова година

Индивидуалните съществени заплати на всички учители се покачват с 8.4% от 1 януари 2024 г . Това оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Увеличението става въз основа на новия Колективен трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение, който подписаха през днешния ден министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и обществените сътрудници.

По думите на министър Цоков д обрият и градивен разговор е решителен в търсенето и приемането на най-хубавите решения за системата.

" Дълбок реверанс към работещите в нея, които дават своя професионализъм и персонално благоденствие в името на триумфа на нашите деца ", съобщи още министърът.

След покачването стартовата минимална съществена заплата на учителите става 1853 лева . Същият е размерът и за всички останали педагогичен експерти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление " Информационни и информационни технологии ", логопеди, психолози, педагогичен съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по тип спорт в учебните заведения и детските градини.

Минималната съществена заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лева, а за основните учители и основните възпитатели - 1985 лева Директорите ще получават минимум 2257 лева главно заплащане, а заместник-директорите - 2088 лева
 Снимка 647485
Чрез Колективния трудов контракт се подвигат също работните заплати и на служащите и чиновниците от непедагогическия личен състав. Предвижда се по-високо възнаграждение при лицата , притежаващи съответната професионална подготовка. Такива са да вземем за пример помощник-възпитателите в детските градини.

Заложено е и нарастване на спомагателните трудови хонорари на педагогическите експерти : лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на наложителна документи, за работа при характерни условия на труд, за осъществяване на спомагателното образование на деца и възпитаници, средствата за представително и работно облекло и други

Припомняме, че при образуване на държавния бюджет държавното управление отпусна 290 млн. лева за нарастване на заплатите на преподавателите .
 МФ: Средствата за нарастване на учителските заплати се отпускат към този момент втори месец
МФ: Средствата за нарастване на учителските заплати се отпускат към този момент втори месец

Асен Василев напомни на общините, че министерството си е свършило работата

Освен министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, подписите си върху новия Колективен трудов контракт поставиха ръководителят на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. доктор Янка Такева, ръководителят на Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " доктор Юлиян Петров, ръководителят на Независимия училищен профсъюз към КНСБ Аспарух Томов, представители на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България и Сдружението на шефовете в междинното обучение в Република България.

Други значими акценти в подписания народен групов трудов контракт са :
МОН и обществените сътрудници създават политики за понижаване на броя на децата в групи, на учениците в паралелки и за балансиране на минималните правила преподавателска работа; При приемане на деца и възпитаници в детските градини и в учебните заведения родителите/настойниците може да подписват документ за съблюдаване на условията, посочени в правилника за активността на просветителната институция; МОН и обществените сътрудници отстояват увеличение на средствата за образованието на не по-малко от 5% от Брутният вътрешен продукт в Закона за държавния бюджет ; МОН и обществените сътрудници отстояват растеж на работните заплати на педагогическите експерти в системата на предучилищното и учебното обучение, който да обезпечи опазване на размера ѝ - не по-малко от 125% по отношение на междинната брутна месечна работна заплата за страната; Определят се минимални работни заплати за педагогичен експерти с добита втора и първа степен на кариерно развитие; За длъжността " помощник-възпитател ", със удостоверение за професионална подготовка се дефинира работна заплата не по-малко от 132% от минималната работна заплата за страната; За длъжностите " библиотекар ", " счетоводител ", " основен счетоводител " с висше обучение, " кариерен съветник " и " обществен възпитател " - не по-малко от 135% от минималната работна заплата за страната; На педагогичен експерти, които през последните 10 години от трудовия си стаж са заемали служба на педагогичен експерт в държавна или общинска институция на бюджетна прехрана от системата на предучилищното и учебното обучение, се изплаща компенсацията в размер на 11,5 брутни работни заплати; На служащи и чиновници, които в последните 20 години са придобили при същия шеф 10 години трудов стаж, се изплаща обезщетение в размер на 8,5 брутни работни заплати ; Планира се и се изплаща в границите на годишния бюджет на просветителната институция в допълнение трудово заплащане (ДТВ) на служащите и чиновниците в размер на не по-малко от една минимална работна заплата за страната, разпределена в три заплащания. Минималните размери на спомагателните трудови хонорари се усилват с % на нарастване на работните заплати на педагогическите експерти - 8,4%.  КНСБ
КНСБ " напрегнати " от Бюджет 2024

Особено поради приходната част и разхода за заплати

Чрез новия Колективен трудов контракт се резервира опцията самоподготовка да се реализира в желана от педагогическия експерт среда. Наред с това при непреодолими условия за действие на просветителната институция и неспособност за служащите и чиновниците да извършват служебните си отговорности са контрактувани до 5 дни спомагателен годишен отпуск. Увеличение ще има и на средствата за представително и работно облекло.

За положителната взаимна работа със обществените сътрудници министър Цоков бе награден със златна значка от Синдиката на българските учители и плакет от Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа ". Отличията му връчиха ръководителите на двете организации - доктор Янка Такева и доктор Юлиян Петров.
 Началната заплата на учителите става 1 700 лева след приемането на бюджета
Началната заплата на учителите става 1 700 лева след приемането на бюджета

Парите за обучение са нарастнали с над 900 млн. лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР