Индивидуални потребители трябва да имат правото да завеждат съдебни искове

...
Индивидуални потребители трябва да имат правото да завеждат съдебни искове
Коментари Харесай

Коалиция иска индивидуалните потребители в ЕС да могат да съдят технологичните гиганти

Индивидуални консуматори би трябвало да имат правото да завеждат правосъдни искове против американските софтуерни колоси за нарушение на разпоредбите на Европейския съюз, ориентирани към ограничението на властта на тези компании. Зад тази позиция застанаха Privacy International, паневропейската потребителска група BEUC и редица учени, представени от Ройтерс.

Призивът на обединението от 31 групи и учени пристигна, откакто управляващите в Европейски Съюз и страните членки на блока насочиха рецензии по последните точки от Закона за цифровите пазари (DMA), препоръчан от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестаге доскоро повече от година, преди той да се е трансформирал дефинитивно закон.

Законопроектът включва лист с възможни и неприемливи дейности от страна на огромните онлайн платформи, като на процедура той е ориентиран към Apple, Alphabet, Meta, Amazon и Microsoft. Той разрешава единствено на бизнес потребителите да съдят компании, които нарушават разпоредбите на Европейски Съюз.

„ DMA би трябвало да даде опция на потребителите, както самостоятелно, по този начин и групово, да изискват от националните съдилища да подхващат дейности по нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз “, показват от групата в отворено писмо до европейските институции.

Макар че управляващите в Европейски Съюз са отворени към концепцията, обособените страни членки подценяват настояването.

Коалицията също по този начин прикани законодателите и страните от Европейски Съюз да разрешат на потребителските органи и представители на гражданското общество да вземат участие в процесите, избрани в проектозакона, тъй че техните потребности да бъдат отразени в решенията на Комисията по отношение на софтуерните колоси.

Отвореното писмо са подписали още основаният в Съединени американски щати Център за цифрова народна власт и Федерацията на потребителите на Америка, Европейския съюз за цивилен свободи, европейските цифрови права и учени от Оксфордския университет, Виенския университет по стопанска система и бизнес и Университета на Амстердам.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР