Inditex ще трябва да прибегне до резерви, за да завърши

...
Inditex ще трябва да прибегне до резерви, за да завърши
Коментари Харесай

За пръв път Inditex посяга към резерви за изплащане на дивиденти

Inditex ще би трябвало да прибегне до запаси, с цел да приключи изплащането на съвсем 2,9 млрд. евро дял, който ще разпредели сред своите акционери за резултатите от 2021 година, както беше оповестено предходната сряда. Безпрецедентна обстановка за текстилния колос, която се изяснява с това, че самостоятелният резултат на компанията-майка в края на предходната година, върху който е заложена годишната база за разпределение на дял, е 1,4 млрд. евро, по-малко от половината от оповестеното заплащане, и е непълен, с цел да го покрие в неговата целокупност, пише . 

В самостоятелните си годишни доклади Inditex изяснява, че предлагането за използване на тази облага от 1472 милиона се състои в разпределение на 1440 млн. за дивиденти и още 32 млн. за доброволни запаси. 

Групата разгласи при представянето на резултатите си заплащане на акционер от 0,93 евро на акция, което умножено по всички акции, съставляващи акционерния капитал на сдружението, съставлява систематизиране от 2,89 милиарда евро, което е с 33% повече от предходната година. Следователно ще липсват 1,45 милиарда, повече от половината, които ще би трябвало да излязат от запаси на компанията, които в края на предходната година възлизат на 19,5 милиарда евро. 

Компанията до момента в никакъв случай не е попадала в тази обстановка, защото през годините Inditex постоянно е ограничавал разпределението на дивиденти до годишната си облага. През годините Inditex е успявала да отдели сред 95% и 98% от самостоятелната си облага за тази цел, без да се постанова да прибягва до запаси, с цел да приключи заплащането към акционерите. 

Има изключение, само че от друго естество. През март 2020 година, при представянето на рекордните резултати за 2019 година и с едвам започващата пандемия, Inditex реши да отсрочи решението за разпределението на дивидента и разпредели цялата самостоятелна облага от 10,4 милиарда евро в запаси. На 10 юни бордът реши да утвърди заплащането на 0,35 евро на акция, начислени в запасите, а не като използване на облагата от годината, както нормално се прави. 

Индивидуалната облага от 2021 година от 1,4 млрд. е половината от тази, записана в предходната година. Спад, който се дължи на по-ниските дивиденти, които компанията-майка начислява на дъщерните сдружения, съставляващи групата Inditex. Те са били 1,4 милиарда, до момента в който през 2020 година са били 3млрд. Нещо, което има своето пояснение с по-ниските облаги, генерирани от текстилния бизнес заради пандемията. Към това може да се прибави и интензивната активност по репатриране на дивиденти, която Inditex прави през последните години, предава изданието. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР