Индикаторът, който така обича легендарният инвеститор Уорън Бъфет, предсказва срив

...
Индикаторът, който така обича легендарният инвеститор Уорън Бъфет, предсказва срив
Коментари Харесай

Защо Индикаторът на Бъфет сочи да се стои по-далеч от акциите?

Индикаторът, който по този начин обича именитият вложител Уорън Бъфет, предсказва срив на фоновия пазара. Защо сега от акциите е по-добре да се стои надалеч?

Сега международните пазари се намират в друга обстановка. Ако на emerging markets (развиващите се пазари) се следят най-вече всеобщи разпродажби, то американските фондови тържища регистрират на процедура непрестанен растеж.

Това се изяснява преди всичко с насочването на капиталите към Съединени американски щати, доколкото американската стопанска система показва убеден напредък. А в другите райони на света има или закъснение, или пък активите там н е съставляват интерес от позиция на вложението.

Въпреки това растежът на фондовия пазар в Съединени американски щати наподобява необикновен и неестествен и доста специалисти предсказват неговия неотдавнашен и мощен срив.

Създателят на финансовия бюлетин Hulbert Financial Digest Марк Хълберт твърди, че множеството нормални знаци дават сигнали за паника. Особено той отбелязва така наречен " Индикатор на Бъфет ", който притежателят на капиталовия фонд Berkshire, назовава единствения правилен индикатор за положението на пазара.

Същността на този индикатор е елементарна. Той съставлява отношението сред общата пазарна капитализация на всички акции в Съединени американски щати по отношение на брутния вътрешен артикул на страната. Когато този знак се намира в диапазона от 70% до 80% от Брутният вътрешен продукт, това е сигнал за покупка на акции. Но когато индикаторът превишава100%, това значи, че пазарът е надценен и е време да се излиза от него.

В момента знакът сочи съответствие обща пазарна капитализация - Брутният вътрешен продукт равняващо се на близо 140%, което е нов връх за индикатора. Или казано с други думи цената на акциите е мощно надценена и се чака нескончаем спад на тържищата.

Подобен резултат бе следен по време на така наречен " Интернет балона " или " дотком " " от края на предишния и началото на настоящия век. Но тогава и до момента до в този момент равнището на знака не се вдигало чак толкоз.

Означава ли това, че пазарът наложително ще рухне? Да се даде прецизен отговор на този въпрос е мъчно, доколкото самите пазари са се изменили.

Но си коства да се означи, че в този момент за изключително огромните играчи на пазара е много елементарно да манипулират показателите. Например капитализацията на Apple предходната седмица надвиши 1 трилион $, а пазарната стойност на още няколко ИТ колоса се доближава до такава сума. Заедно с повишението на цената на техните акции се повишава и тежестта им в показателите. Съответно благодарение на 4-5 емитента с обща капитализация няколко трилиона $ и още няколко растящи компании умерено може да се обезпечи растеж на показателите и в бъдеще. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР