Индианско племе в Канада са открили 751 необозначени гроба на

...
Индианско племе в Канада са открили 751 необозначени гроба на
Коментари Харесай

В Канада откриха 751 необозначени индиански гроба

Индианско племе в Канада са разкрили 751 необозначени гроба на мястото на бивше жилищно учебно заведение в Саскачеуан. Нацията на Коуесес споделят, че откритието е най-същественото от този вид в Канада до този миг. То идва няколко седмици откакто останките на 215 деца бяха открити при сходно учебно заведение в Британска Колумбия.

„ Това не е всеобщ гроб, а необозначени гробове “, акцентира вожда от Коуесес Кадмус Делорме.

Жилищното учебно заведение The Marivel е било ръководено от Римската католическа черква от 1899 до 1997 година в региона на югоизточен Саскечуан, където племето сега е разположено, написа BBC.

То е било едно от 130-те насилствени пансиона, финансирани от канадското държавно управление и ръководени от религиозните управляващи през XIX и XX в. за усвояване на младото радикално население.

Около 6 хиляди деца са умряли, посещавайки тези учебни заведения, най-вече поради неприятните условия на живот вътре. Учениците постоянно са приютявани в неприятно издигнати, недобре отоплени и нечисти пространства.

Физическият и полов тормоз от сраната на учебният личен състав, постоянно е карал някои да подхващат бягство.

Настоящото изобретение отбелязва първата фаза на напъните за разкриване на сходни места в региона. Вожд Делорме счита, че може гробовете в началото да са били маркирани, само че католическата черква да е премахнала обозначенията. Оптимистичен е, че църквата ще им спомага в по-нататъшното следствие.

Все още не е ясно дали всичките 751 гроба са детски. Следва техническите екипи занапред да открият детайлностите по находката.

Между 1863 и 1998 година повече от 150 хиляди деца от коренното население са отнети от фамилиите им и сложени в сходни учебни заведения в Канада. Там постоянно им е забранявано да приказват езика си или да практикуват културните си традиции.

През 2008 година Канада публично сервира извинението си за практикуване на сходен тип система.
 Арменците и Пловдив – една вековна история


 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР