Индексът на доверие в частния капитал се стабилизира с приспособяването

...
Индексът на доверие в частния капитал се стабилизира с приспособяването
Коментари Харесай

Deloitte: 2023 г. ще бъде силна за частните инвестиции в Централна Европа

Индексът на доверие в частния капитал се стабилизира с приспособяването на пазара към новата конюнктура.    Това демонстрира годишното изследване на Deloitte Централна Европа за доверието в частния капитал. Миналогодишният внезапен спад в показателя на доверие се забавя макар провокациите, пред които е изправен бизнесът, показват от Deloitte.    Очаква се, че 2023 година ще бъде мощна от позиция на частни вложения в Централна Европа.    Пазарите на частни финансови вложения в Централна Европа през 2022 година бяха повлияни от инфлацията и войната в Украйна. Въпреки това последното изследване на Deloitte разкрива оптимистични настройки във връзка с пазарната интензивност.    Над 80% от респондентите са уверени, че годината ще се окаже добра във връзка с възвращаемост на вложенията.    Това основава вкус за вложения, като в този момент двойно повече участници в изследването (41%) виждат по-големи благоприятни условия спрямо лятото на 2022 г (18%).    Сделките могат да бъдат подтиквани от намаляване на цените, като съвсем половината от интервюираните (45%) считат, че упованията на доставчиците за цените са намалели през второто полугодие на 2022 година, а близо две трети (64%) считат, че те ще понижат през първото полугодие на 2023 година

„ Пазарът стана очевидец на извънредно огромен брой разтърсвания единствено за две години, като възобновяване след пандемията беше застигнато от инфлацията и повишението на лихвените проценти, което накара вложителите да са по-предпазливи “, акцентира Таня Карагеоргиева, съучастник „ Финансово консултиране “ в Deloitte България.    „ През 20-те години, в които организираме нашето изследване, следим, че всеки потрес е последван от повишение на доверието, икономическите условия и броя покупко-продажби, по тази причина имаме вяра, че вложителите в района натрупаха опит, който ще им помогне запазят бизнеса резистентен и да открият спомагателни опциите за резистентен напредък. ”   Структурата на финансирането на покупко-продажбите се трансформира, като две пети от сключващите покупко-продажби към този момент търсят повече рискови фондове и небанкови кредитори, защото им е по-трудно да обезпечат ливъридж за покупко-продажби. Почти една пета (17%) оповестяват, че се нуждаят повече от кредитори при подписване на договорка в този момент, спрямо преди шест месеца.

Инвеститорите напредват и по пътя си към ESG, като една пета от тях към този момент са изпълнили задължения и цели за декарбонизация, което е с 50% повече спрямо изследването от лятото.    „ Инвеститорите от ден на ден се насочват към действия в посока ESG, защото го одобряват като инструмент за основаване на стойност. Точно когато регулациите се усилват, виждаме по какъв начин предходните планове на нашите респонденти се трансформират в действителни дейности и това е доста позитивна стъпка. “, добавя Таня Карагеоргиева.   Всъщност по-голямата част от участниците в покупко-продажбите в последното изследване (52%) към този момент одобряват ESG като инструмент за основаване на стойност за портфейли, което е доста нарастване от последното ни изследване, а друга четвърт (24%) виждат ESG като тактика за понижаване на риска.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР