Иначе традиционно стотици жители и гости на Враца участваха в

...
Иначе традиционно стотици жители и гости на Враца участваха в
Коментари Харесай

Без Петков и Минчев: Враца почете паметта на Ботев и геройски загиналите за България с впечатляваща заря

Иначе обичайно стотици поданици и посетители на Враца участваха в митинга-заря. Ала нито министър председателят Кирил Петков, нито ръководителят на Народното събрание Никола Минчев пристигнаха в града, с цел да се преклонят пред паметта на героите. Сред формалните лица бяха президентът Румен Радев, зам.-председателите на Народното събрание Кристиан Вигенин, Атанас Атанасов и Росица Кирова. Представителите на ГЕРБ Петя Аврамова, родом от Враца, и Николай Нанков предстоящо бяха измежду формалните лица, защото кметът на Община Враца Калин Каменов е от партията на експремиера Бойко Борисов. Единственият по-разпознаваем представител на ръководещата партия „ Продължаваме Промяната “ бе националният представител Деница Симеонова. Присъствието й се изяснява с обстоятелството, че тя също е паралелно от Враца.

Очаква се обаче на следващия ден министър-председателят Кирил Петков да бъде на връх Околчица., че полицията предизвестява врачани да „ не закачат “ нито него, нито президента Румен Радев, евентуално с цел да избегнат неприятни обстановки като замерването със снежни топки на 3 март на връх Шипка.

А довечера под звуците на духов оркестър бяха упоменати имената на героите, борили се за освобождението на България.

Президентът Румен Радев произнесе слово, в което благодари на участниците в похода до местността Йолковица – лобното място на Христо Ботев.

„ Събрали сме се като всяка година да почетем саможертвата на героите, на които изискуем свободата си. Правим го пред паметника на Ботев, тук, във Враца, в чийто Балкан лежат костите на храбрите му четници. Те бяха изтребени по чукарите, обезверени от неналичието на национална поддръжка, само че до гибел правилни на идеята си. Те заплатиха цената за свободата, която други ще отстояват век и половина във войни и тествания. Свободата, на която и през днешния ден всички се радваме. Но Историята не е мъртво минало и почитта към нея не е просто обред. Историята е лоното, в което се раждаме, което ни оформя като хора, историята е това, което наследяваме, от време на време като задължение, различен път като достолепие. Но точно нишката към общото минало е това, което ни прави народ. Ако допуснем тя да излинее от безпаметност, в случай че допуснем някой различен да пренаписва предишното ни, ние сами ще срутим дома си и ще обречем себе си на печалната орис на доста нации, които през днешния ден търсят подслон по пътищата на миграцията. Затова би трябвало да помним Ботев и Априлците от 1876-а, Гоце Делчев и Илинденци от 1903-а, полковник Дрангов и починалите край река Черна и Дойран герои. Паметта и езикът не могат да бъдат спазарявани за настоящи цели. Те са нашата същина. Свободата, отвоювана с жертви, би трябвало да се отстоява с мъдрост и достолепие през днешния ден. Благодаря на всички вас на площада и най-много на участниците в обичайния поход от Козлодуй до Околчица. Вие показвате, че и през днешния ден има кой да вее знамето на достолепието и свободата. Че над българската земя има единствено едно знаме: нашия трикольор, знак на история, обичаи, героизъм и общественост, които имам вяра, че ще устоят на всички стихии извън и недоразумения от вътрешната страна. Защото това е нашата задача като българи. Вечна популярност на героите “, съобщи президентът в тържественото си слово.

В приветствените думи врачанският кмет Калин Каменов акцентира, че в тези дни на респект към Ботев и неговата чета Враца се трансформира в самобитна столица на патриотизма.

В родния град на поета-революционер - Калофер, представителна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово отдаде военни почести и заря-проверка. Честванията за Деня на Ботев в Калофер не престават и на следващия ден с митинг-поклонение и полагане на венци и цветя пред паметника на героя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР