Имунната ви система е съставена от клетки, тъкани и органи,

...
Имунната ви система е съставена от клетки, тъкани и органи,
Коментари Харесай

5-те най-вредни храни за имунната ви система

Имунната ви система е формирана от кафези, тъкани и органи, които се пробват да ви предпазят от микроскопични закани като бактерии и вируси. Академични институции като Харвард хелт акцентират, че здравето на чревния микробиом - (трилиони потребни микроби, живеещи в червата ви - ред. бел) - е от главно значение за способността на тялото ви да създава протеини, борещи се с заболяванията. Състоянието на тези микроби се въздейства в огромна степен от това, което ядете. Сред най-големите извършители на положителното здраве е потреблението на неприятни за имунната ви система храни, оповестява The Healthy.  

Експертите по хранене са единомислещи, че консумирането на храни, богати на фибри, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения, е от решаващо значение за поддържането на здравословен микробиом и управлението на възпаленията, което е от основно значение за добра имунна система. Нездравословните за имунната система храни могат да нарушат този баланс, което води до дълготрайно инфектиране и отслабена имунна отбрана. Това усилва риска от болести, показват специалисти. 

Погрижете се за тялото си и избягвайте храните, които съгласно специалистите са нездравословни за имунитета ви. 

Ето ги и тях:

Кофеин - Бързият прилив на сила от кофеина, съдържащ се в енергийните питиета, има и своите дефекти. Кофеинът въздействие върху качеството и продължителността на съня. Лошият сън от своя страна е фактор, който може да утежни имунитета, както е посочено в публикация от 2021 година, оповестена в Communications Biology.

Алкохол - Прекомерната консумация на алкохол може да унищожи чревната преграда, създавайки път за нездравословните бактерии, които могат да навлязат в кръвта ви. Това навлизане провокира инфектиране и може да отслаби клетките, които внимателно наблюдават за инфекции. „ Тежката, хронична консумация на алкохол може също да понижи способността на телата ни да основават Т-клетки и В-клетки, антителата, които използваме за битка с инфекциите “, показва специалист. За подсилване на здравето на червата, което може да укрепи имунитета ви, комбуча е чудесна опция на алкохола. Не единствено е газирана, само че също по този начин е и богата на пробиотици, които укрепват чревната преграда.

Рафинирана захар - Печени произведения, къс, самун и даже крекери могат да бъдат измежду най-лошите храни за вашата имунна система. Те освен са небогати на хранителни субстанции, само че също по този начин водят до внезапни съмнения на кръвната захар - потискат имунната ви система и пречат на тялото ви да се бори с инфекциите. Вместо да посягате към храни, направени с рафинирана захар, пробвайте да включите пълнозърнести други възможности като кафяв ориз, киноа, ечемик и пълнозърнести версии на самун и тестени произведения в диетата си. Тези пълнозърнести храни не покачват кръвната ви захар толкоз трагично, с помощта на по-ниския си гликемичен показател.

Преработените меса - бекон, салами и деликатеси - може да са апетитни за празничната закуска, само че те са и измежду най-вредните храни за имунната ви система. Тези меса са цялостни с консерванти и наситени мазнини (нездравословен тип мазнини, които е целесъобразно да сведете до минимум). Редовното им изразходване може да докара до хронично инфектиране, което държи имунната ви система в непрекъснато положение на паника, а с течение на времето може да я изтощи, написа vesti.bg. Заменете модифицираните меса схрани, които са минимално модифицирани, като пилешки гърди на скара, риба или растителни артикули като леща и нахут. Тези източници на белтъчини са с по-ниско наличие на наситени мазнини и не съдържат консерванти. 

Захар - Посягането към празничната бисквитка, пунша или даже виното може да наподобява почтено, само че това, което вършиме, е да катапултирате равнищата на глюкоза в кръвта до рисково високи стойности. Това може краткотрайно да отслаби имунната ви система, в това число белите кръвни телца, което понижава способността им да се борят с микробите. Насоките за хранене нормално предлагат да ограничите " добавените захари " - тези спомагателни лъжички, които се поставят в храните при производството им - до по-малко от 10% от дневния банкет на калории. За да избегнете захарта, изберете естествената наслада на храните, като консумирате  горски плодове или ябълки, които имат по-слабо влияние върху кръвната глюкоза. Когато сте жадни консумирайте билкови чайове и вода с мед. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР