Имотният пазар в Европе беше разтърсен от пандемията и три

...
Имотният пазар в Европе беше разтърсен от пандемията и три
Коментари Харесай

Жилищата под наем в цяла Европа вече са дефицитна стока

Имотният пазар в Европе беше разтресен от пандемията и три години по-късно към момента не може да се върне в естествения си темп. В едни от най-големите градове в Европа хората, които желаят да си наемат жилище, се сблъскват с изострен дефицит на предложение, а това води до рекордно високи равнища на цените. Лихвите по ипотечните заеми порастват и това принуди хората да се откажат от покупките на парцели. В същото време инфлацията усилва цената на строителните материали, възпрепятствайки предлагането.

В Амстердам студентите прекарват месеци в опити да си обезпечат квартира преди началото на образователната година периодите. В Дъблин и Лисабон пък младежите се отхвърлят и се връщат при родителите си. Тенденцията за бързо повишаване на наемите след пандемията не е нещо извънредно за Европа, само че се усеща съществено на континента, написа Bloomberg.

" С покачването на наемите животът на доста хора се оскъпява съществено ", разяснява Кристин Уайтхед,която е професор по жилищна стопанска система в Лондонското учебно заведение по стопанска система. " Има огромна разлика сред 25-годишен, който търси място, с родители притежатели на жилище и парцели чартърен, и младежи, които стартират изцяло сами. "

Европейският пазар на наеми е в съвършената стихия

Недостигът на жилища е доста огромен в нидерландската столица, с превръщането на града в магнит за чужденци - 18 000 новодошли се реалокират в града тази година. През предходната те са били 882 000 души.

Местните компании като ING Groep NV, Royal Philips NV и Just Eat Takeaway.com NV са разширили работната си мощ през последните години. Данъчният климат в града го прави прелъстителен за огромни интернационалните компании като Tesla и Netflix, които са основали европейски офиси там.

И други столици са в сходно състояние. Населението на Дъблин е повишено с съвсем 12% през последното десетилетие, най-много поради тласъците за световни фармацевтични и софтуерни компании като Meta Platforms, Гугъл на Alphabet и Pfizer. които да основат своите европейски централи там.
 Наемите на жилища в Берлин и Мюнхен са скочили с над 15% за година
Наемите на жилища в два от най-големите градове в Германия са сколичи с над 15% за година

Рязкото повишаване на наемите е поради отхвърли на от ден на ден поданици да купуват парцел

Компаниите постоянно показват жилищата като едно от главните провокации за наемане и задържане на личен състав. Някои компании към този момент търсят решението на казуса сами. Ryanair Holdings нае квартири през лятото, с цел да подслони личния състав, и обмисля закупуването на жилища за служащите си, съгласно известия в локалните медии.

В Цюрих обстановката е сходна. В града се намира най-големият проучвателен център на Гугъл отвън Съединени американски щати, процентът на свободни места за жилища чартърен е единствено 0,07%.

Новите поданици на Берлин постоянно прекарват месеци в търсене на непрекъснато жилище.

В редица градове в Източна Европа дефицитът на жилища и скокът на цените на наемите се ускорява от новодошлите украинци, бягащи от войната. Цените на наемите в Естония да вземем за пример са скочили с 22% през 2022 година, съгласно Евростат.

Властите се пробват да намерят решения, само че постоянно избират краткосрочни такива, които нормално имат противоположен резултат. Според основният изпълнителен шеф на платформа за отдаване чартърен HousingAnywhere, която работи в Европа Джорди Сийлман контролът върху цените на наемите е най-лошата политика, която би могла да се приложи, тъй като лимитира предлагането още повече.
 България е европейската страна с най-вече жилища на глава от популацията
Никъде в Европа хората нямат толкоз доста жилища, колкото у нас

Ето за какво цените на парцелите в страната няма да стартират да падат скоро

Би било добре да се търсят решения в дълготраен проект. Той показва Испания като образец за страна, в която държавната политика е доста по-фокусирана върху либерализиране на строителните разпореждания, с цел да се усили предлагането в дълготраен проект. Във Виена пък се дават по 200 евро на всеки под несъмнено равнище на приходи, които да са в пшомош на заплащането на наема. Около 500 000 души в града живеят в общински жилища, а през идващите няколко години ще бъдат издигнати над 3 700 нови жилища.

Инфлацията и зелените политики обаче покачват разноските за строителство и малко държавни управления съумяват да построят нови жилища задоволително бързо, с цел да се оправят с търсенето.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР