Винарна - Авторско право Вино от Молдова Вкус •  Актуализиран: 23/10/2023 - 15:57 ч Източна

...
Винарна
- Авторско право Вино от Молдова Вкус •  Актуализиран: 23/10/2023 - 15:57 ч Източна
Коментари Харесай

В чест на традицията на молдовското винопроизводство

 Винарна Винарна - Авторско право Вино от Молдова Вкус •  Актуализиран: 23/10/2023 - 15:57 ч

Източна Европа има малко забележителности, които да се равняват на подземния лабиринт на Milestii Mici; 200 километра улици, изкопани от варовик и пресичани от електрически коли и колела. Това любопитно подземно знамение не е нито град, нито катакомби, нито даже особено издигната туристическа атракция. Milestii Mici е винарска маза.

Най-голямата винарска маза в света, съгласно Световните върхове на Гинес от 2005 година, и монумент, напълно в сходство с позицията на Молдова като 20-годишен максимален производител на вино в света. Той съдържа към два милиона бутилки вино и отразява освен размера, само че и голямото многообразие от виновност, създадени в страната.

Привлечени от меките зими и топлите лета; спиращи дъха пейзажи; средновековни манастири и замъци, както и нейните гостоприемни поданици, посетителите на Молдова са все по-склонни да се възползват оптимално от опциите за винен туризъм, в това число „ направления за вино “, визити на лозя и през октомври празнуването на всички неща, свързани с лозарството в Национален ден на виното.

Уникалното завещание и тероар ​​на Молдова

Разположена сред Украйна и Румъния, Молдова е земя на леко вълнисти хълмове. Неговите южни скатове, които се спускат към Черно море, плодородната почва и умереният климат обезпечават съвършени условия за развъждане на лозя (забележимо сходни на тези в Тоскана или Пиемонт), а вкаменелостите допускат съществуването на лозя в района преди към 25 милиона години.

В наши дни 128 хектара земя са покрити с vitis vinifera, което прави Молдова страната с най-висока плътност на лозя в света. Въпреки че множеството от тях се употребяват за комерсиално произвеждане, всекидневно е молдовците да отглеждат лично грозде, с цел да вършат вино за пиянство вкъщи.

Археологическите остатъци демонстрират, че тази традиция е почнала още през 2800 година пр.н.е., когато локалното население стартира да отглежда грозде, с цел да прави вино. Тази антична традиция продължи посредством оживена търговия с гърците и римляните, а виното беше значима районна комерсиална стока през Средновековието, макар тежките налози, наложени от Османската империя.

След като Молдова стана част от Руската империя през 19 век, съветските аристократи наливат пари в бранша и френското грозде е въведено и култивирано дружно с обичайните молдовски сортове. Постепенно новината се популяризира в интернационален мащаб и локалните виновност започнаха да се изнасят в доста страни по света, в това число Обединеното кралство, Франция и Германия.

След като Молдова стана самостоятелна страна през 1991 година, промишлеността беше денационализирана и какво по това време световноизвестните лозя са привлекли обилни частни вложения. В момента молдовското вино се изнася допълнително от 75 страни на три континента.

Сортове и предпазени наименования

Има три предпазени географски района за молдовско вино. Valul lui Traian (Траянова стена), на югозапад от страната, има средиземноморски климат, с помощта на близостта на Черно море и отбраната на гористи хълмове. Около 60 % от неговите виновност са червени, макар че сладките му подсилени виновност също са известни, дружно с плътните бели.

Штефан Вода, на изток от тук, също е прочут със своите червени виновност, изключително направените употребявайки Rara Neagră, локално грозде. Кодру, в централна Молдова, има по-хладен климат и е пронизан от речни долини. Бялото грозде се оправя изключително добре тук.

Divin е името, обещано на предпазеното географско напътствие (ЗГУ), обещано на цялата страна за производството на нейното извънредно известно бренди.

Производство на вино има наклонност да отразява обществената и икономическа обстановка на времето и в продължение на доста години се концентрира върху сладките и полусладките виновност, търсени от експортния пазар за Руската федерация. Когато съветската възбрана беше наложена на молдовските виновност през 2006 година, промишлеността се приспособи към интернационалните усети и от този момент фокусът още веднъж беше върху по-сухите виновност.

Също по този начин се завръщат локалните сортове грозде: rara neagră, fetească neagră, fetească albă и feteasca regala. Наред с тези исторически сортове грозде, два нови устойчиви сорта се трансфораха във значими допълнения към гроздовото портфолио на Молдова: Alb de Onitcani и Viorica, създадени в Националния институт по винопроизводство и лозарство на Република Молдова през 1970 година За известно време те излязоха от мода, т.к. винопроизводителите, загрижени да угодят на международните пазари, играха на несъмнено с каберне совиньон, мерло, пино ноар, совиньон блан, шардоне и така нататък, само че с повишаването на доверието в молдовските виновност нараства и ползата към тероара и отличителния локален темперамент на гроздето.

Посещение на лозя и фестивали

Празникът на молдовското винопроизводство кулминира в годишния Национален ден на виното, фестивал, включващ два дни дегустации, семинари и музика онлайн в столицата Кишинев, и се организира в първия уикенд на октомври. Енофилите идват от цялостен ​​свят, с цел да участват, и вземат участие винопроизводители от повече от 90 лозя, огромни и дребни. Събития се организират и във винарни в цялата страна, в това число доста, които нормално не са отворени за обществеността.

Училище за вино предлага майсторски класове за дегустация и консумация, а посетителите са поканени да пътуват във времето в цялостни дворове с антични принадлежности за винопроизводство. Те могат да научат обичайни молдовски танци или да вземат клас по грънчарство, дърворезба и други занаятчийски занаяти, присъщи за района.

По всяко време на годината феновете на виното могат да изживеят Молдова посредством „ маршрутите на виното “, които се гости към четири исторически винопроизводителни района. Преминавайки през по-отдалечени региони и до по-малко известни атракции, те оферират изцяло нов метод да опознаете тази очарователна страна, нейните гостоприемни хора, сърдечна кухня и непрестанно изменящи се пейзажи.

Партньорско наличие, показано от „ Партньорско наличие, показано от “ се употребява за изложение на наличие на марката, което е платено и следено от рекламодателя, а не от публицистичния екип на Euronews. Това наличие се създава от търговски отдели и не включва публицистичния личен състав на Euronews или новинарски публицисти. Финансиращият сътрудник има надзор върху тематиките, наличието и окончателното утвърждение в съдействие с комерсиалния индустриален отдел на Euronews. МОЛДОВА ВИНО ПЪТУВАНЕ
Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР