Преустановяване или намаляване? Борбата за изкопаемите горива се разгаря в навечерието на COP28

...
Климатичните активисти присъстват на митинг за премахване на изкопаемите горива
Коментари Харесай

Климатичните активисти присъстват на митинг за прекратяване на изкопаемите горива в Ню Йорк. Климатичните активисти присъстват на митинг за премахване на изкопаемите горива в Ню Йорк. - Авторски права AP Photo/Bryan Woolston От Роузи Фрост Публикувано на 27/09/2023 - 16:50 Споделете тази статияБутон за затварянеfacebookFacebookfacebooktwitterTwittertwitterflipboardFlipboardflipboardизпратиИзпратиизпратиredditRedditredditmessengerMessengermessengerlinkedinLinkedinlinkedinvkVK<им src="https://static.euronews.com/website/images/vector/social-icons/article-redesign-vk.svg" width="48" height="48" alt="vk" class="u-show-for-medium" loading="lazy" fetchpriority="low" >

Използването на изкопаеми горива се очаква да бъде ключова тема на конференцията на ООН за климата в Дубай - но напрежението назрява.

РЕКЛАМА

Остават два месеца до началото на срещата на върха на ООН за изменението на климата в Дубай и борбата за изкопаемите горива вече се разгаря.

Като лидери, официални лица и преговарящи от повече от 200 държави, които се подготвят за COP28, има належаща необходимост от ускоряване на намаляването на емисиите. Напредъкът към целите на Парижкото споразумение, поставени през 2015 г., ще бъде измерен, когато светът получи първата си „докладна карта“ относно ангажиментите в областта на климата.

Въпреки засиления натиск за ускоряване на действията за намаляване на емисиите, не всички са съгласни какво бъдещето изглежда за въглищата, петрола и газа.

И страните са далеч от преодоляването на пропастта между двете противоположни гледни точки.

Според последния доклад на МАЕ светът е изложен на риск да стане „заложник на улавянето на CO2“, новото петролно поле Rosebank в Обединеното кралство няма да успее „малка разлика“ в сметките за енергия, казват критиците

Какво се случи досега в дебата за изкопаемите горива?

Използването на изкопаеми горива трябва да намалее, за да се постигнат целите на Парижкото споразумение и нетната нула. Но как точно се случва това е продължаващ спор в международните преговори.

Миналата година на COP27 повече от 80 страни подкрепиха споразумение за постепенно намаляване на всички изкопаеми горива. Беше неуспешен, след като беше блокиран от богати на петрол и газ нации като Саудитска Арабия, които предпочитат използването на технология за улавяне на въглерод.

След това през април тази година беше стъпка в правилната посока, но включването на думата „неотслабена“ означава, че е насочена само към онези, които използват тези горива без технология за улавяне на техните въглеродни емисии.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР